Poštovani, imam pitanje u vezi alimentacije. Imam dete iz prvog braka i sud je doneo odluku o visini alimentacije 25% mesečnih primanja. Dobio sam dete iz drugog braka. Interesuje me da li postoji mogućnost smanjenja alimentacije samo na osnovu tog drugog braka, tj. deteta? Koliko procenata bi iznosila umanjena alimentacija? Unapred hvala!

Poštovani,

Mogućnost promene visine izdržavanja predviđena je Porodičnim zakonom: Visina izdržavanja može se smanjiti ili povećati ako se promene okolnosti na osnovu kojih je doneta prethodna odluka (član 164 Zakona). Izdržavanje se određuje prema potrebama poverioca i mogućnostima dužnika izdržavanja. Mogućnosti dužnika izdržavanja zavise od njegovih prihoda, mogućnosti za zaposlenje i sticanje zarade, njegove imovine, njegovih ličnih potreba, obaveze da izdržava druga lica te drugih okolnosti od značaja za određivanje izdržavanja (član 160 Zakona).

Kako je obaveza dužnika izdržavanja da izdržava druga lica (u Vašem slučaju dete iz drugog braka), predviđena kao jedna od okolnosti na osnovu kojih se određuje visina izdžavanja, Vi imate pravo da zahtevate njeno smanjenje. O izmeni visine izdržavanja odlučiće sud u postupku po tužbi koju morate podneti.

Mladi Pro Bono