Poslednjih 7 godina ziveo sam i radio u Indiji.
2009 godine dobio sam sina sa suprugom koja je drzavljanka Indije.
Od 01.Decembra 2012 preselili smo se u Srbiju.
Koji je postupak da moj sin(4 godine)dobije drzavljanstvo Srbije?
Hvala

Poštovani,

Zakon o državljanstvu Republike Srbije izričito utvrđuje u članu 6, stav 1, tačka da se državljanstvo može steći poreklom, a stavom dva da se državljanstvo po osnovu porekla stiče upisom u matičnu knjigu rođenih.

Državljanstvo Republike Srbije poreklom stiče dete rođeno u inostranstvu, čiji je jedan od roditelja u trenutku njegovog rođenja državljanin Republike Srbije a drugi je strani državljanin, ako ga roditelj koji je državljanin Republike Srbije prijavi do navršene 18. godine života kod nadležnog diplomatskog ili konzularnog predstavništva Republike Srbije kao državljanina Republike Srbije. Po prirodi stvari isti efekat se može postići podnošenjem zahteva za upis deteta u evidenciju državljana nadležnom organu u Republici Srbiji.

O zahtevima za sticanje državljanstva Republike Srbije prijemom i prestanak državljanstva Republike Srbije odlučuje ministarstvo nadležno za unutrašnje poslove. Postupak po zahtevima za sticanje i prestanak državljanstva Republike Srbije je hitan.

Zahtev za sticanje i prestanak državljanstva Republike Srbije podnosi se organu unutrašnjih poslova po mestu prebivališta odnosno boravišta podnosioca zahteva.

Za dete do navršene 18. godine života zahtev za sticanje ili prestanak državljanstva podnosi roditelj, odnosno daje pismenu izjavu da Republiku Srbiju smatra svojom državom.

 

S poštovanjem,

Mladi Pro Bono