Zanima me šta uraditi ako je inspektor prekršio svoja ovlašćenja? Konkretno sina su mi juče dok je podizao novac u pošti priveli policajci kako kažu na informativni razgovor jer traže našeg bivšeg zeta, međutim kad su ga uveli u kancelariju jedan od inspektora mu je udario šamar. Sin je hteo da pozove advokata, ali mu nisu dozvolili. Kako moj sin ne zna gde se nalazi nas bivši zet oni su ga maltretirali u smislu terali ga da pimpuje loptu koju su mu doneli itd. Pitam se sta bi bilo da je kojim slučajem nešto preturio prilikom takozvanog pimpovanja. Zatim ga je jedan od inspektora pitao je l’ hoće da se bije sa njim i je l’ hoće da sparinguju? Moram da napomenem da mi je sin imao stravičan udes pre dve godine i tom prilikom je imao povredu mozga, bio je u komi i oba plućna krila su mu pukla, sa čime je upoznao inspektore . Pukom srećom je preživeo. Sada je dobio udarac u glavu bez ikakvog razloga, jer nije on dužan da juri svog bivšeg zeta. Sin mi sad ima strahovite glavobolje, ali odbija da ga odvedemo kod lekara jer se plaši da bi time izazvao inspektore . Recite mi kako da postupimo.

Poštovana,

U ovom slučaju je došlo do prekoračenja službenih ovlašćenja. Reč je o krivičnom delu zlostavljanje i mučenje član 137. stav 3. Krivičnog zakonika (Sl. glasnik RS”, br. 85/2005, 88/2005 – ispr., 107/2005 – ispr., 72/2009 i 111/2009). Potrebno je da Vaš sin podnese krivičnu prijavu kako bi Javno tužilaštvo nakon saznanja za učinjeno krivično delo pokrenulo dalji postupak. Krivičnu prijavu može podneti direktno tužilaštvu, ali je moguće podneti je i drugim državnim organima kao što su MUP i sud, koji će po službenoj dužnosti prijavu proslediti tužilaštvu. Prijavu može podneti usmeno ili pismeno i za nju nije predviđena nikakva posebna forma već da je bitno da svojim rečima nadležnom organu predočite što je moguće više detalja o učinjenom krivičnom delu (lično ime izvršioca, adresu i druge lične podatke, lične podatke žrtve krivičnog dela, opis događaja, upućivanje na potencijalne svedoke kao i upućivanje na sve okolnosti koje bi mogle poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku).

Ono što Vam preporučujem nezavisno od toga da li će se odlučiti za podnošenje krivične prijave ili ne, jeste da o svom slučaju obavesti Zaštitnika građana slanjem popunjene pritužbe (obrazac pritužbe možete pronaći na sledećem linku .

Mladi Pro Bono