Postovani, zivim sa sinom koji ima 9 godina kod mojih roditelja jer mi je muz umro pre 5 godina.Sin je od oca nasledio polovinu kuce kod njegovih roditelja. Posto je sin maloletan ja sam ovlasceni zastupnik do njegovog punolestva. Molim vas da li ja mogu da stavim hipoteku na taj deo kuce i ostvarim uslove za bancani kredit? Hvala unapred na odgovoru

Poštovana,

Kao detetova majka, Vi ste njegov zakonski zastupnik do punoletstva. To Vam omogućuje i pravo da upravljate i raspolažete detetovom iomovinom koju ono nije steklo radom.

Međutim, prema odredbi stava 3. čl. 193. Porodičnog zakona, ukoliko je u pitanju nepokretna imovina i pokretna imovina velike vrednosti, roditelji mogu preduzimati raspolaganje samo uz prethodnu ili naknadnu saglasnost organa starateljstva.

Prema Zakonu o hipoteci, čl.10. st. 2.  ugovor o hipoteci može zaključiti, između ostalog i lice koje ima pravo raspolaganja imovinom vlasnika.

Takođe, u Vašem slučaju u pitanju je uspostavljanje hipoteke na idealnom delu nepokretne stvari, tj. hipoteka na susvojini, i ona se moze zasnovati bez saglasnosti ostalih suvlasnika, osim ako se hipoteka zasniva na idealnom delu objekta u izgradnji, kada je potrebna saglasnost svih suvlasnika( čl. 6. Zakona o hipoteci).

Vaš Mladi Pro Bono