Postovani, otac deteta je 90.te godine u Centru za socijalni rad potpisao sumu koju ce davati na ime izdrzavanja deteta. 91.god je donet Predlog o izvrsenju koje nikada nije sprovedeno, kao i tuzba, jer je sud trazio tacnu adresu prebivalista. Od 97.god se otac deteta nalazi u Nemackoj, pa nisam ni pokusavala dalje tuzbe jer nemam adresu. Upucena sam u Ministarstvo finansija, sluzbenica je obecala da ce pisati ministru inostranih poslova. Za koji period mogu podneti tuzbu, ukoliko ga pronadju, jer je dete redovan student IV godine fakulteta, a ja radim i trudim se da nam obezbedim osnovne uslove za zivot, i koliko vremenski je potrebno za sve to? Pitam jer je sluzbenica rekla da je iznos iz te godine od 200,00 din veoma nizak i da je bolje da odustanemo, a da su sve godine zastarele S postovanjem

Poštovani,

Činjenično stanje i pitanje koja ste izneli u vašem mejlu osnovano ukazuje na sledeće:

 

1. Zakon o obligacionim odnosima utvrđuje rokove zastarelosti, odnosno rokove u kojima imate pravo da sudski tražite zaštitu za svoje pravo. To se odnosi i na pravo izdržavanja.

 

2. Zakon o obligacionim odnosima utvršuje u članu 173., stav 3., da pravo na zakonsko izdržavanje ne zastareva. Međutim, svaki pojedinačni obrok izdržavanja, zastareva u roku od 3 godine od dospelosti svakog pojedinog davanja, a prema članu 172., stav., Zakona o obligacionim odnosima.

 

Dakle, zaštitu vašeg prava u vidu isplate zaostalih obroka izdržavanja možete tražiti za period od 3 godine unazad od dana podnošenja tužbe. Ostali obroci su zastareli.

 

Sa poštovanjem, 

Mladi Pro Bono