Postovani, moji roditelji su se razveli, brat i ja smo pripali majci. Nakon toga, otac je stupio u drugi brak, i sa macehom, ima jos dvoje dece. Otac ima kucu, koja se vodi na njegovo ime, i u kojoj zive maceha, i njihovo dvoje dece. Interesuje me, da li smo, i moj brat i ja, zakonski naslednici, oceve kuce? I ako jesmo, kako se deli oceva imovina, nakon njegove smrti? Hvala unapred.

Poštovani,

na osnovu činjeničnog stanja i pitanja iznetog u vašem mejlu, može se zaključiti sledeće:

 

Članom 8., Zakona o nasleđivanju, utvrđeno je da su zakonski naslednici ostaviočevi potomci, njegovi usvojenici i njihovi potomci, njegov bračni drug, njegovi roditelji, njegovi usvojioci, njegova braća i sestre i njihovi potomci, njegovi dedovi i babe i njihovi potomci i njegovi ostali preci.

Kako se u domaćem naslednom pravu nasleđuje u redovima (član8., i član 9., Zakona o nasleđivanju), a prethodni redovi isključuju naknadne, može se izvesti zaključak da su zakonski naslednici u vašem slučaju vi, vaš brat, vaša maćeha, i njihovo dvoje dece.

Imajući u vidu da postoji 5 naslednika svaki od njih dobija jednak deo otaviočeve imovine odnosno svako dobija po 1/5.

Eentualna korekicija u veličini naslednog dela vas i vašeg brata i ostalih ostaviočevih potomaka je moguća u hipotetičkoj situaciji da je imovina vaše maćehe veća od one koja bi joj pripala pri podeli zaostavštine na jednake delove jer onda svako ostaviočevo dete može naslediti do dva puta više nego bračni drug ako sud, pošto razmotri sve okolnosti, oceni da je to opravdano.

 

Sa poštovanjem,

Mladi Pro Bono.