Poštovani, kupila sam lokal od pravnog lica čiji je račun u velikoj blokadi i kao sredstvo obezbeđenja plaćanja dala sam im stan pod hipoteku. Oni su osnovali drugu (ćerka) firmu i poslali su mi pismeno obaveštenje da dug izmirujem na račun te nove firme tj. da su izvršili prenos svih potraživanja na novu firmu. Da li da plaćam svoj dug na račun te nove firme iako je ugovor zaključen sa firmom koja je u blokadi i koja će ubrzo otići u stečaj i kako će budući stečajni upravnik tretirati taj ugovor obzirom da nije plaćeno na račun iz kupoprodajnog ugovora već na račun ćerka firme. Unapred vam se zahvaljujem

Poštovani,

Ukoliko je Vaš poverilac u velikoj blokadi i sigurni ste da će uskoro biti pokrenut stečaj, onda je ovo slučaj iz člana 122. Zakona o stečaju, tzv. “neposredno oštećenje poverilaca”. Dakle, ovde postoji mogućnost da se pravni posao pobija, jer je po svemu sudeći zaključen sa namerom da se oštete poverioci, tj. da im se onemogući delimično namirenje iz sredstava koja Vi plaćate. Sa druge strane, član 438. Zakona o obligacionim odnosima Vas obavezuje da svoju obavezu ispunite prijemniku ukoliko ste obavešteni o prenosu potraživanja, a kod Vas je to slučaj.

Dakle, Vi morate svoju obavezu od momenta prijema obaveštenja da ispunjavate prijemniku (firmi-ćerci), a da li će neko od poverilaca ili stečajni upravnik pobijati pravni posao između pravnog lica i ćerke firme, to nije Vaša briga. Obavezno sačuvajte obaveštenje!

Srdačno,

Zoran Prijović, advokat