Pitanje: Imam veliku dilemu:“Šta mi je činiti“?Pošto se prvi put obraćam sudu a u ime predostrožnosti za ono što (ja pretpostavljam) može da mi se desi.Naime, gospodin XX sa stanom u Beogradu,ul.XX se obratio advokatu XX i dostavio mi je ugovor o vanudskom poravnanju.Prvi put se srećem sa takvim ugovorom.Naravno da moram da se oglasim po prijemu pisma.Ali kako kad sam ja pretrpela pretnje od XX o čemu je obaveštena policija u Beogradu i u Plandištu.Ja eto nisam tužila XX,ali se bojim da su pretnje ostale.Iako on poseduje priznanice za nabavku materijala u renoviranju moje kuće u Hajdučici.Sve oko renoviranja su bile njegove nepromišljene ideje da mi imponuje.Ja nisam nista od toga tražila.Ja odgovorno tvrdim da su u toj sumi i moje pare u toku te prve godine naseg druženja.U drugoj godini sam ja nadoknadila,poravnala negova ulaganja mojim ulaganjima u tu osobu XX.I pored toga on pokušava da iznudi cifru od XX evra.Ja znam da on LAŽE i da ga treba podvrgnuti detektoru laži,pre nego sto išta progovori.Znam da mu je advokat poverovao,jer on naplaćuje svoje usluge.Ja nemam advokata i smatram da mi neće biti potreban.Ja sam uvek spremna da u sudu dam izjavu. Kako da se branim od XX i sad njegovog advokata ?Unapred hvala!

Poštovana,

Kako niste konkretno izložili ceo slučaj, te ne znamo na osnovu čega vam je gospodin XX poslao ugovor o vansudskom poravnanju, možemo da Vam damo samo određene savete na osnovu ovih informacija koje ste nam pružili.

Vi taj ugovor koji ste dobili, naravno, ne morate potpisati. Iz prostog razloga, što niko ne može da Vas natera da potpišete bilo kakav ugovor protiv svoje volje. Koje su posledice nepotpisivanja? Pa verovatno da vas gospodin XX tuži za naknadu štete ili pokrene postupak izvršenja na osnovu verodostojne isprave ( ukoliko ima dokaza, na primer, te priznanice koje pominjete). 

Ukoliko mislite da on ne može da dobije eventualni spor i nema pravnog osnova da vas tuži ili pokrene izvršni postupak, onda nemojte potpisivati taj ugovor o vansudskom poravnanju nego krenite u pravnu bitku. Ali dobro znajte, to je rizik. Razmislite, kako možete dokazati da njemu ne dugujete ništa? Ako Vam on potražuje novac na ime toga što je renovirao vašu kuću, morate dokazati da je on Vama učinio poklon u to vreme, ili ako tvrdite da je to bio Vaš novac, morate to i dokazati. Dakle, svaku vašu tvrdnju na sudu vi morate potkrepiti činjenicama i dokazima ako želite da uspete u sporu.

A kako se braniti od XX i njegovog advokata? Pa upravo ovako kako smo Vam opisali: pribaviti čvrste dokaze za potvđivanje Vaših tvrdnji i opovrgavanje njegovih. Vi se možete braniti sami, ili preko punomoćnika koji je advokat, ali Vam savetujemo da ipak potražite pomoć advokata, jer nije mala cifra u pitanju.

 

Mladi Pro Bono