Poštovani, pročitala sam vaš članak o sporazumno razvodu braka. Moje pitanje za vas je zapravo koji sud je nadležni sud odnosno čime je to određeno. Brak je sklopljen u Beogradu Opština Palilula, prebivalište jednog supružnika je i dalje na istoj opštini a drugog u Šapcu. U kom sudu možemo da predamo zahtev za sporazumni razvod braka? nadam se brzom odgovoru Hvala unapred

Poštovana,

našim zakonskim propisima nije eksplicitno uređena mesna nadležnost sudstva u postipku po sporazumnom razvodu braka, ali se u praksi analogno primenjuje odredba kojom se uređuje mesna nadležnost za razvod braka po tužbi. Naime, čl. 48. Zakona o parničnom postupku predviđeno je da je u bračnim sporovima pored suda opšte mesne nadležnosti (suda na čijem području tuženi ima prebivalište, odnosno boravište) nadležan i sud na čijem području su supružnici imali poslednje zajedničko prebivalište. Ukoliko je vaše poslednje prebivalište bilo na teritoriji opštine Palilua, predlog za sporazumni razvod braka možete podneti Prvom osnovnom sudu u Beogradu.

Takođe, na raspolaganju Vam stoji mogućnost da sa Vašim suprugom sačinite pismeni sporazum o mesnoj nadležnosti putem koga se možete dogovoriti da po postupku za sporazumni razvod braka odlučuje bilo koji osnovni sud koji izaberete (čl. 65. ZPP). Naravno, neophodno je da izaberete jedan konkretan sud i neophodno je da u pismenom sporazumu naglasite da ugovarate nadležnost samo za jedan konkretan postupak (postupak sporazumnog razvoda braka). Takođe, neophodno je da sporazum predate sudu zajedno sa predlogom za sporazumni razvod braka.

Vaš Mladi Pro Bono