Poštovani, Moje pitanje se odnosi na pravo nasleđivanja stana koji je ostao posle smrti moje majke. Taj stan je stečen u bračnoj zajednici sa očuhom koji je još uvek živ i koji stanuje u tom stanu. Očuh ima četvoro dece iz prethodnih brakova, dok ja imam jednog rođenog brata. Koji deo stana treba da pripadne meni i mom bratu, a koji ostaje na očuhu? Pozdrav i hvala

Poštovani,

Prema Zakonu o nasledjivanju (član 9.) prvi nasledni red čine ostaviočeva deca I ostaviočev bračni drug. Oni nasleđuju u jednakim delovima. Što znači da biste Vi, Vaš brat i očuh nasledili po 1/3 stana. Isti član predviđa mogućnost smanjivanja naslednog dela bračnog druga (očuha) ako su ispunjene kumulativno dve pretpostavke: da bračni drug nije otac ostaviočeve dece i da je imovina bračnog druga veća od imovine koja bi mu deobom zaostavštine pripala, a sud nađe da je to opravdano.

Međutim, veoma je važno da Vam naglasim da Vaš očuh ima pravo da traži izdvajanje svog dela stana po osnovu bračne tekovine, ukoliko je stan stečen za vreme trajanja bračne zajednice i zajedničkim radom njega i Vaše majke. Ukoliko do toga dođe, onda će se gore napisana pravila primenjivati za onaj deo stana koji nakon deobe bude određen kao deo Vaše majke.

Mladi Pro Bono