Postovani, Imao sam izvesno dugovanje prema EPS-u pre 5 godina, koje sam izmirio, ali mi je na racunu od tada jos uvek isti iznos duga na koji redovno ide nevidjena kamata! U EPS-u nisu to prihvatili kao njihovu gresku, i ja ne znam sta da radim. Bio sam vise puta pokusavajuci da im objasnim da greska nije moja, ali ne zele da me saslusaju, vec mi traze da uplatim momentalno ceo iznos (koji je ogroman i nerealan). Sta da radim? Da li mogu da se pozovem na zastarelost potrazivanja obligacionog prava i kako? Da li mi je potreban advokat?

Postovani,

U čl. 378 Zakona o obligacionim odnosima je propisan jednogodišnji rok zastarelosti potraživanja i između ostalog je propisano da potraživanje naknade za isporučenu elektricnu energiju, kad je isporuka odnosno usluga izvršena za potrebe domaćinstva, zastareva za jednu godinu. Tako da ukoliko nije doslo do prekida zastarelosti (podnosenjem tuzbe ili preduzimanjem bilo koje radnje od poverioca protiv dužnika pred sudom ili drugim nadležnim organom, u cilju utvrđivanja, obezbeđenja ili ostvarenja potraživanja   ili Vasim priznanjem duga) ili je doslo do prekida, ali je od tada navrseno godinu dana, Vi se mozete pozvati na zastarelost.

Morate znati da sud ne pazi na zastarelost po sluzbenoj duznosti, vec se sami morate pozvati na istu. Za to Vam nisu potrebne usluge advokata.

Ono sto treba da uradite, jeste da kada Vas pozovu iz EPS-a da platite dug, Vi prigovorite da je potrazivanje zastarelo.

Na zastarelost se mozete pozvati i u izvrsnom postupku ulaganjem Prigovora na resenje o izvrsenju. Ukoliko dobijete resenje o izvrsenju, imate rok od 5 radnih dana od dana prijema resenja da ulozite Prigovor pred sudom. Ovaj rok je strog, jer nije dozvoljena revizija i ponavljanje postupka.

Vaš Mladi Pro Bono