Pitanje: Majka mi je preminula u junu 2012. god. Bila je u braku sa tatom 30 godina. U tom braku dobili su stan, zajednickim sredstvima firmi. Razveli su se 2006. god. Prodali su stan i podelili novac. Tata je kupio stan, a mama napravila kucu. Ja sa tatom, brat sa mamom. Mama se razbolela prosle godine od karcinoma. Kada je zapala u tesko stanje, tata je brinuo o njoj. Mama je pozelela da se ponovo vencaju. Vencali su se u maju ove godine, a mama je preminula u junu iste godine. Tata i dalje zivi u maminoj kuci. Tata i ja smo napravili ugovor o dozivotnom izdrzavanju, ali brat i mama nisu. Sad bih ja zelela da se odreknem u korist brata, jer se kuca vodi na mamu. Zanima me da li tata ima prava na nasledje dela kuce obzirom da su bili vencani samo mesec dana? Mama i brat su pravili kucu bez njegovog udela. I da li ja mogu da se izjasnim o odricanju nasledja u korist brata, pre pozivanja na sud o ostavinskoj raspravi, jer necu biti u zemlji u tom trenutku? Unapred vam puno hvala, i izvinte na opsirnosti.

Postovani,

Vasi roditelji su bili u bracnoj zajednici u trenutku smrti Vase majke, tako da Vas otac ima pravo zakonskog nasledjivanja, ukoliko ostavilac (Vasa majka) nije podnela tuzbu za razvod braka, ukoliko brak nakon smrti Vase majke nije bio ponisten ili ukoliko zajednica zivota nije trajno prestala za zivota ostavioca (Zakon o nasledjivanju, clan 22).

Vas otac i brat i Vi spadate u prvi nasledni red, sto znaci da nasledjujete u jednakim delovima.

Vi se mozete odreci svog naslednog dela u korist brata davanjem izjave o odricanju u korist odredjenog naslednika, pri cemu Vasa izjava ima karakter izjave o prijemu nasledja uz istovremeno ustupanje naslednog dela.

Sto se tice toga sto necete biti u zemlji prilikom raspravljanja zaostavstine, Zakon o vanparnicnom postupku (clan 117 stav 3) kaze O pravima lica koja nisu došla na ročište a uredno su pozvana sud će odlučiti prema podacima kojima raspolaže, uzimajući u obzir njihove pismene izjave koje stignu do donošenja odluke.

Tako da Vam predlazemo da sastavite izjavu o odricanju u korist odredjenog naslednika. Potpis na izjavi mora biti overen kao i potpis na punomocju, ukoliko izjavu podnosi Vas zastupnik. U izjavi treba navesti da li se izjava o odricanju u korist odredjenog naslednika odnosi na  deo koji Vam pripada po zakonu ili na osnovu testamenta, ili se izjava odnosi na nužni deo (ovde se radi o delu koji joj pripada po zakonu).

Izjavu morate dati do okoncanja prvostepenog postupka za raspravljanje zaostavstine, u suprotnom ce se smatrati da ste se prihvatili nasledstva (bez odricanja u korist odredjenog naslednika).

Po prijemu ustupljenog dela na odnose izmedju ustupioca (Vas) i prijemnika (Vaseg brata) primenjuju se odredbe o poklonu.

Vas Pro Bono