Poštovani, Dobila sam tužbu od majke za izdržavanje i krajem meseca je ročiste. Pošto su se moji roditelji razveli kada sam ja imala X godine, ja sam pripala ocu. Od tada nisam ni kontaktirala sa majkom. Ja nemam nikakav osećaj za nju i bila sam jako iznenađena kada sam dobila sudski poziv. Mislim da je advokat pisao tužbu, a koverat je sudski glasio na moje ime i prezime, bez naznake grada i potpune adrese. Imam XX godinu, radim na određeno vreme, imam porodicu, muža, dvoje dece i unuče. Pojaviću se na sudu, ali me interesuje da li sam ja u obavezi da dajem mesečno izdržavanje za svoju samo biološku majku? Napominjem da je moj otac umro pre par godina. Unapred hvala.

Poštovana,

U skladu sa članom 156. stav 1. Porodičnog zakona Republike Srbije:

”Roditelj koji je nesposoban za rad, a nema dovoljno sredstava za izdržavanje, ima pravo na izdržavanje od punoletnog deteta ili drugog krvnog srodnika u pravoj nishodnoj liniji, odnosno od maloletnog deteta koje stiče zaradu ili ima prihode od imovine, srazmerno njegovim mogućnostima.”

Sud može odbiti zahtev za izdržavanje roditelja od strane deteta, ako bi prihvatanje njegovog zahteva za izdržavanje predstavljalo očiglednu nepravdu za dete, odnosno ako bi izdržavanjem roditelja bili ugroženi interesi dece dužnika izdržavanja. U pojam očigledne nepravde svakako bi spadale i okolnosti da se roditelj ranije ogrešio o obavezu izdržavanja deteta, da nije održavao redovne kontakte sa detetom, da je bio potpuno ili delimično lišen roditeljskog prava itd.

Uzevši u obzir okolnosti koje ste Vi spomenuli, i gore navedeno, Vi nemate obavezu na izdržavanje Vaše majke.

Ukoliko ponovo budete imali neke nedoumice u vezi pravnih pitanja slobodno nas kontaktirajte.

Vaš, Mladi Pro bono