Poštovani, moji roditelji su se razveli pre 18 godina. Iza njihovog braka je ostala zajednička kuća od X m koju su sagradili zajedno u braku. Otac mi je oženjen drugom ženom dosta mlađom od njega već 17 godina i nemaju dece. Otac iz prvog braka ima dva sina (mene i brata).Interesuje me da li moja mećeha (u slučaju očeve smrti) ima pravo da sa mnom i bratom deli kuću koju je moj otac uneo u taj brak i u koju ona ništa nije uložila ili smo naslednici samo ja i brat.

Poštovani,

Iz Vašeg pitanja nije potpuno jasno da li je navedena kuća, nakon razvoda braka Vaših roditelja, pripala u potpunosti Vašem ocu. Ako je to slučaj, očeva sadašnja suruga, nakon smrti Vašeg oca, postaje naslednik prvog naslednog reda, zajedno sa Vama i Vašim bratom.

Prvi nasledni red čine ostaviočevi potomci i njegov bračni drug. Ostaviočeva deca i bračni drug nasleđuju na jednake delove. (član 9 stav 1 i 2 Zakona o nasleđivanju). Međutim postoji slučaj koji predstavlja izuzetak od ovakvog načina raspodele zaostavštine. Kad postoji ostaviočevo dete kome ostaviočev bračni drug nije roditelj, a imovina bračnog druga je veća od one koja bi mu pripala pri podeli zaostavštine na jednake delove, onda svako ostaviočevo dete može naslediti do dva puta više nego bračni drug ako sud, pošto razmotri sve okolnosti, oceni da je to opravdano (član 9 stav 3 Zakona o nasleđivanju).

Mladi Pro Bono