Poštovani, moja majka je pre 2,5 god. imala rak materice, koji je operisan. Od tada je boli stomak sve vreme i ima jos niz drugih poremećaja, i do danas se nije ni jednim pregledom utvrdilo zasto. Medjutim, danas su joj otkrili zicu od 8 cm. u stomaku, koja je tu verovatno na operaciji zaboravljena. Ima li ona pravo da tuži bolnicu zbog toga, i na koji naćin? Hvala puno!

Poštovana,

 

Imate par opcija. Vaša majka može da podnese krivičnu prijavu za krivično delo nesavesnog lečenja, a istovremeno može da tuži bolnicu za naknadu štete ( nematerijalne – za pretrpljeni bol i strah u svakom slučaju, jer vaša majka to pretrpela, a možete da tražite i naknadu materijalne štete ako je nje bilo – na primer, vaša majka zbog bola koji je trpela nije bila u mogućnosti da radi). Ako istovremeno podnesete i krivičnu prijavu i pokrenete parnični postupak tužbom, sudija u parničnom postupku će zastati sa postupkom dok se ne okonča krivični postupak. Ako samo podnesete tužbu parničnom sudu, onda će se utvrđivati samo naknada štete. 

 

 

S poštovanjem,

Mladi Pro Bono

User Avatar

Autor teksta: Office

Humanitarna nevladina organizacija PRO BONO za pružanje primarne besplatne pravne edukacije svim građanima Srbije kojima je potrebna i koji su materijalno ugroženi. Pogledajte sve tekstove od Office