Da li moj otac,koji je pokojnikov brat od rodjenog strica,ima pravo na nasledstvo ako je iza pokojnika ostala samo njegova supruga jer nisu imali decu? Unapred zahvalna na odgovoru

Poštovana,

ostaviočeva supruga kada ona i ostavilac nemaju dece nalazi se u drugom naslednom redu, zajedno sa ostaviočevim roditeljima i njihovim potomstvom (ostaviočevom rođenom braćom i sestrama, kao i polubraćom i polusestrama). Kada se nađe u drugom naslednom redu ona može sama naslediti celokupnu zaostavštinu ukoliko nema nikoga drugog pored nje u tom naslednom redu (čl. 13-15. Zakona o nasleđivanju, u daljem tekstu ZON). Sa, druge strane, Vaš otac kao ostaviočev brat od strica se nalazi u trećem naslednom redu (čl. 16. ZON) i prema pravilima naslednog prava može postati naslednik jedino ukoliko u prethodnim naslednim redovima nema naslednika tj. kako to naš Zakon kaže: naslednici bližeg naslednog reda isključuju iz nasleđa naslednike daljeg naslednog reda (čl. 8. st. 3. ZON).

Kako je drugi nasledni red bliži od trećeg i kako se u njemu nalazi jedan naslednik (ostaviočeva supruga) Vaš otac neće u konkretnom slučaju imati pravo na nasleđe.

Vaš Mladi Pro Bono