Poštovani, molim Vas da mi odgovorite na sledeće pitanje: Ugovorom o doživotnom izdržavanju sa pok. ocem nasledio sam kuću i pomoćnu zgradu u istom dvoristu. Nakon nekoliko godina rešio sam da svoju pomoćnu zgradu dam svom sestriću Ugovorom o poklonu bez ikakve klauzule dok je jos uvek bio momak jer je isti ostao bez oca. Ubrzo zatim sestrić se oženio i počeo da živi sa svojom suprugom u istoj pomoćnoj zgradi. Tada počinje moj pakao. Više me moj sestrić koga sam voleo i očuvao od 2 godine ne ceni i ne poštuje. Naime, supruga mog sestrića uz njegovu podršku svaki put kada je prolazila putem do pomoćne zgrade kroz dvorište namerno je lupala kapiju i na moje opominjanje da ne lupa kapijom jer mi je prozor spavaće sobe 2 metara od same kapije. Pri čemu je ona to zanemarivala i namerno svaki put kada je izlazila ili ulazila u dvorište u bilo koje doba dana i noći to i dalje radila zajedno sa njim. Da bi me pri tome i nazivala retardom, maloumnikom kako mene tako i moju nevenčanu suprugu. Za njega ja više nisam njegov ujak stalno je to pominjao da bi sada na kraju izjavio da vodim računa jer mi je on od sada neprijatelj. Svojevoljno, sto je izgleda i mladoj snaji bio cilj iselili su se pre tri godine iz pomocne zgrade i stanuju privatno. Danas u pomoćnu zgradu povremeno dolazi njegova majka odnosno moja sestra koja takodje sa mnom ne razgovara i za koju sam isto neprijatelj i mrtav čovek. Postavio bih Vam dva pitanja: 1. Da li mogu Ugovor o poklonu da raskinem s obzirom da je takva situacija a da pri tome imam dve ćerke od kojih je jedna udata a jedna još uvek ne? Firma u kojoj radim je u restruktuiranju pa mi je i posao kao takav (radim kao viljuškarista sa platom od 21.000,00 dinara) pod znakom pitanja i nisu mi dovoljna sredstva za zivot ? 2. Da li moja sestra ima pravo da povremeno boravi u pomoćnoj zgradi i da se svaki put kad dodje ( a živi i radi u Nemačkoj) ponaša prema meni i mojoj nevenčanoj supruzi isto kao i oni ( i dalje se lupa kapija, psuje, galami po dvorištu kada izlazi van samo da bi mene izazvala da krenem da se raspravljam) i da mi je sada pretila da će da me izbaci iz dvorista iako ona nema prava ni na šta jer je naš pok. otac sve ostavio meni Ugovorom o doživotnom izdržavanju jer sam ja brinuo o njemu kad je pao u postelju a ta ista sestra se nije udostojila čak ni da dodje da ga obidje a kamoli da ga cuva.

Poštovani, 

Vi kao poklonodavac imate pravo da raskinete ugovor o poklonu ukoliko je poklonoprimac ( Vaš sestrić) pokazao neblagodarnost, tj nezahvalnost prema vama. Dakle, on ima obavezu da kao poklonoprimac bude blagodaran, a vi ćete na sudu dokazivati da on tu svoju obavezu nije ispoštovao. Drugo,  poklonodavac (Vi) ima pravo da raskine ugovor ako toliko osiromaši, da mu nedostaju osnovna sredstva za život, što ćete takodje morati da dokažete na sudu.

Vaša sestra ima pravo da boravi tamo jer je to volja Vašeg sestrića kao vlasnika te pomoćne zgrade. Ako raskinete ugovor, Vi ćete odlučivati o tome ko može a ko ne može da boravi u toj zgradi.

 

S poštovanjem,

 

Mladi Pro Bono