Molim Vas ,posavetujte me sta da radim.Naime,komsinica koja stanuje iznad mene,pravi buku pomeranjem namestaja,kotrljanjem loptice(obzirom da ima psa,pretpostavljam da on to radi),kao i mnogim drugim neartikulisanim zvucima i to u periodu od 22h-3h!!!.Komunalna policija mi nije izasla u susret,uz obrazlozenje da ne pusta glasnu muziku!?!?Pa stanite,ja se pitam da li to znaci da moja porodica i ja treba da ne spavamo?Verujte da su ovi zvuci mnogo iritantniji od glasne muzike.Dete staro 10 godina cesto se nocu trgne kad iz njenog stana dopre jak zvuk padajuceg predmeta na njen pod,a tacno iznad nasih glava.Razmisljala sam da idem na sud,i prijavim je zbog narusavanja detetovog sna.Valjda ce me tada neko saslusati i pomoci da se resimo ove agonije.Unapred zahvaljujem na savetu.

Poštovana,

Svaki grad u Srbiji ima svoju odluku o načinu održavanja kućnog reda u stambenim zgradama, koju možete naći na internetu. Kako bismo ovde dali odgovor na Vaše pitanje, pretpostavićemo da ste iz Beograda, pa ćemo koristiti Odluku grada Beograda, ali su sve odluke iz ove oblasti suštinski veoma slične.

Odlukom o izmeni Odluke o kućnom redu u stambenim zgradama “Sl. list grada Beograda”, br. 11/2005  u članu 22 je propisano:

Pri korišćenju stana i zajedničkih prostorija u zgradi zabranjeno je vikom, bukom, skakanjem, igranjem loptom i sličnim postupcima ometati druge stanare u korišćenju stana(čl.22 st.1)

Korišćenje raznih mašina i uređaja, muzičkih aparata, radio i televizijskog prijemnika kao i sviranje i pevanje u stanu, odnosno zgradi nije dozvoljeno u vreme od 13.00 do 17.00 časova i od 22.00 do 05.00 časova. Stanari se u pomenutom vremenu moraju ponašati na način koji obezbeđuje potpuni mir i tišinu u zgradi (vreme odmora). (čl.22 st.2)

U članu 27. Odluke je predviđeno da nadzor nad sprovođenjem odredaba ove odluke vrši organizaciona jedinica uprave nadležna za poslove komunalne inspekcije, a u stavu 2 istog člana da predsednik skupštine zgrade pruža pomoć toj organizacionoj jedinici, tako što ukazuje na propuste stanara i daje potrebne podatke o stanarima koji se ne pridržavaju kućnog reda u stambenim zgradama.

U delu Kaznenih odredbi, u članu 29 stav 3 Odluke stoji da će se za prekršaj iz člana 22 novčanom kaznom od 250 do 25.000 dinara kazniti fizičko lice, u članu 30 stav 1 da će se novčanom kaznom od 2.500 dinara kazniti fizičko lice a u stavu 3 istog člana da nju na licu mesta naplaćuje komunalni inspektor.

Tekst odluke se nalazi dostupan na sledećem linku: https://www.paragraf.rs/propisi/odluka_o_kucnom_redu_u_stambenim_zgradama.html

Odlukom o komunalnoj inspekciji („Sl. list grada Beograda“ br. 18/92) razgraničene su nadležnosti komunalnih inspekcija gradskih opština i komunalne inspekcije Grada. Shodno toj podeli i odlukama koje je donela Skupština grada Beograda, komunalna inspekcija gradske opštine je ovlašćena i dužna da vrši inspekcijski nadzor nad kućnim redom u stambenim zgradama.

Kako da se obratite komunalnoj inspekciji? Uzećemo primer da živite na području gradske opštine Palilula u Beogradu. Ukucate u pretraživaču “komunalna inspekcija gradske opštine Palilula” i na njihovom sajtu nađete sve što je potrebno da biste se  im obratili – kontakt telefon, ali obrazac Prijave – https://www.palilula.org.rs/images/stories/servis_gradjana/Prijava%20komunalnoj%20inspekciji.pdf . Takođe, kada govorimo o ovoj gradskoj opštini, postoji mogućnost da putem on-line obrasca, prijavite narušavanje Vašeg mira – https://www.palilula.org.rs/palilula.php?pID=62&lng=int

Srdačno,

Bela Prendivoj, MLADI PRO BONO