Imam pitanje i malo je komplikovano. Moj otac je umro xxxx godine, a njegovi roditelji tj. baba i deda su umrli pre x dana. Moj otac ima troje dece – mene, brata i sestru. Moj otac ima rodjenu sestru koja je živa, pa me zanima ostavinska rasprava oko kuće u kojoj su živeli baba i deda.. Po pravilu kuća bi trebalo da se deli na dva dela, moju tetku tj. tatinu sestru i na njega. Pošto je on mrtav, onda bi taj drugi deo trebalo da prelazi na njegovu decu – mene, brata i sestru. Rečeno mi je da je kuća prodata, a nas niko o tome ništa nije obavestio…Da li imamo prava na svoj deo tj. tatin deo? Koliko znam nije ostavljen nikakav testament. Hvala lepo

Poštovani/a,

Ukoliko ste u pravu i ne postoji punovažni testament, dolazi do primene zakonskog reda nasleđivanja. Prema članu 9. Zakona o nasleđivanju:

„Prvi nasledni red čine ostaviočevi potomci i njegov bračni drug.

Ostaviočeva deca i bračni drug nasleđuju na jednake delove.“

Stoga, celokupna zaotavština se deli između Vaše tetke i Vašeg oca. Uzimajući u obzir date okolnosti, nasledni deo Vašeg oca se deli između Vas i Vaše sestre i brata. Što zapravo govori da svako od vas ima pravo na 1/6 celokupne zaostavštine.

Ukoliko ponovo budete imali neke nedoumice u vezi pravnih pitanja slobodno nas kontaktirajte.

Vaš, Mladi Pro bono