Zanima me na koliko bih mogao biti osuđen zbog obijanja frižidera za sladoled i krađu sladoleda? I posle koliko vremena ovakvo krivično delo zastareva? Unapred zahvalan.

Poštovani,

u slucaju koji ste opisali, bitna je okolnost vrednost ukradene imovine. Nesporno je da bi se radilo o krivicnom delu krađe, ali naše zakonodavstvo poznaje 3 oblika krađe- obicnu krađu, sitnu krađu i tešku krađu. Ovo bi najverovatnije bilo krivicno delo sitne krađe- clan 210. st. 2., gde je vrednost ukradene imovine do 15.000 dinara, ali ako bi vrednost ukradenog sladoleda prešla taj iznos, radilo bi se o delu obične krađe, što vodi različitoj kazni, i različitom vremenu zastarevanja krivičnog dela. Za krivično delo sitne krađe kažnjava se novčanom kaznom, ili kaznom zatvora do 6 meseci (cl.210. st.1). Za delo obične krade, kažnjava se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine (cl.203.st.1.).
Sitna krača zastareva po proteku 2 godine od izvršenja tog dela (cl.103. st.7.), dok obična krađa zastareva po proteku 3 godine od izvršenja dela (cl.103. st 6.).

 

Vaš Mladi Pro Bono