Postovani,firma u kojoj radim odlazi pod stecaj. Interesuje me sta je bolje za mene da li da mi poslodavac da otkaz kako bih imala prava na nadoknadu sa biroa? Ili je bolje za mene da firma ode u stecaj pa da od neke ustanove zahtevam neku novcanu nadoknadu. Dve godine mi nisu placeni doprinosi…pa ne znam da li postoji mogucnost da ukoliko dobijem otkaz dobijam nadoknadu od zavoda za nezaposlene. Sta je najbolje da uradim ?Hvala unapred

Poštovana,Prema Zakonu o stečaju, otvaranje stečaja nad privrednim društvom je samo zakonski osnov za prestanak radnog odnosa, te on ne prestaje automatski samim otvaranjem stečaja. Što se tiče Vaše zarade, prema Zakonu o stečaju, zaposleni stečajnog dužnika (Vaša firma) su privilegovani poverioci u slučaju da zarade nisu isplaćivane određeno vreme pre otvaranja stečajnog postupka. Naime, prioritetno će se isplatiti zarade zaposlenima koje se duguju za period od 2 godine pre otvaranja stečajnog postupka. Međutim, prioritetno se isplaćuje samo iznos do visine minimalne zarade, a ako je iznos veći od tog, za ostatak se zaposleni naplaćuju zajedno sa svim ostalim poveriocima Vaše firme.Ukoliko Vi ostanete zaposleni u firmi i posle otvaranja stečaja, Vaša zarada za tekući period će se isplaćivati i pre namirenja svih ostalih poverioca (i neisplaćenih naknada zaposlenima), visinu zarada određuje stečajni upravnik uz saglasnost stečajnog sudije (čl. 77. Zakona o stečaju).Što se tiče toga da nisu uplaćivani doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje- ako dođe do otvaranja stečaja, država se takođe prioritetno naplaćuje za sve neplaćene doprinose 2 godine pre otvaranja stečajnog postupka.Ovo sve pod pretpostavkom da Vaša firma ima dovoljno imovine za pokriće ovih obaveza bar delimično, jer se stečaj i otvara uvek nad insolventnim privrednim društvom.

 

Zaostala primanja koja Vam nisu isplaćena, možete tražiti od Fonda solidarnosti, državne institucije koja je osnovana u tu svrhu. Od ove institucije može se zahtevati isplata- do devet zaostalih plata, naknadu za bolovanje i neuplaćene doprinose (sve u vidu minimalca);

Zahtev za izmirenje dugovanja treba da podnesete Fondu solidarnosti u roku od 15 dana od dana kada je stečajni sudija pravosnažnom presudom utvrdio na koja potraživanja imate pravo.

 

Što se tiče naknade koju biste dobijali kao nezaposleno lice, ona se, prema pravilima Nacionalne službe za zapošljavanje, računa tako što se za osnovicu uzima prosečna zarada nezaposlenog u poslednjih šest meseci koji prethode mesecu u kojem je prestao radni odnos, a sama novčana naknada utvrđuje se u iznosu od 50% osnovice (dobijali biste polovinu dosadašnje plate), od čega se dalje oduzima doprinos za penzijsko, invalidsko i zdravstevno osiguranje. Takođe, novčana naknada koja se isplaćuje od NZS ne može biti niža od 80% minimalne zarade, niti veća od 160% minimalne zarade.

 

Mladi Pro Bono