Situacja je sledeca: Pre otprilike 12 godina je preminu moj otac. Posto je kuca u kojoj zivimo bila pod nekom ostavinskom raspravom(ta rasprava se okoncala i ovde govorim o imovini koja nije sporna), brat ija smo se slozili da se odreknemo u majcinu koris kako bi ona privela sudjenje kraju a zatim podelila imovinu izmedju nas. Ja sam u to vreme vec bila udata i nisam zivela tu.Brat se sada sprema da renovira kucu.Mene niko nista ne pita Majka odbija da se izjasni sta je uradila. Ja nema nikakvih pisanih dokumenata znaci nas dogovor je bio usmen, ne znam postoji li neki ugovor izmedju njih i kakav. Jedino postoji svedok tog naseg dogovora od pre dvanest godina i to je moj sadasnji suprug.Intersuje me sta mi je ciniti? Koliko dugo moze da traje takav sudski proces u stvarnosti? Kolia sretstva to iziskuje, kako ne bi dosla u situaciju da troskovi budu veci od mog dela te nekretnine? Postoji li mogucnost da troskove advokatu platim nakon dobijenog procesa?

Poštovana,

ukoliko ste se Vi i Vaš brat odrekli svog naslednog dela u korist Vaše majke, ona je postala nosilac prava svojine na celokupnoj imovini. Smatra se da nikada niste ni bili naslednik. Vaša majka može slobodno raspolagati svojom imovinom na način na koji ona želi i kom god pravcu želi.

Da li će ona da podeli tu svoji nepokretnosti na vas i vašeg brata za života, ili samo na Vašeg brata, vi na to u ovom trenutku ne možete uticati. Nakon njene smrti kao zakonski naslednici ćete se pojaviti Vii Vaš brat.

U slučaju postojanja testamenta,kojim se sve ostavlja vašem bratu, pod uslovm da su ispunjeni drugi uslovi, Vi imate prava na nužni deo. Ukoliko postoje indicije da je Vaša majka sada za života poklonila vašem bratu nepokretnost ili na bilo koji drugi način došlo do promene nosioca prava svojine na stanu, možete pogledati u nadležnom katastru nepokretnosti da li je to novo lice izvršilo promenu upisa.