Postovani, poslodavcu sam dala otkaz radnog odnosa postujuci zakonom propisani rok od 15 dana. Zbog obima posla prvu radnu nedelju od tih 15 dana sam bila na poslu, a za narednu nedelju trazila da idem 5 dana na odmor koji mi je ostao od prethodne godien i koji mogu da iskoristim do 30.6.2012. Medjutim, kad sam otisla kod poslodavca da pitam za odmor, on mi je prvo rekao ” pricacemo i dogovoricemo se sutra”. Medjutim, sutradan mi se nijednom recju u vezi tog pitanja nije obratio, nego je samo koleginici rekao da mi prenese da ne mogu da koristim odmor i izgubio se iz preduzeca tako da nisam uspela sa njim da razgovaram oci u oci. Mene zanima da li po zakonu u otkaznom roku ja imam pravo da koristim preostali odmor, jer imam u okolini vise poznanika koji pre nego sto odu u drugu firmu iskoriste taj god.odmor koji im je ostao? Pritom poslodavac nikada ne izdaje Resenja o godisnjem odmoru niti se prethodno konsultuje sa zaposlenima, prosto sve se zasniva na usmenom dogovoru sa njim. Hvala unapred na odgovoru,

Poštovana,

Zakonom o radu je izričito predviđeno samo to da je poslodavac dužan da zaposlenom u slučaju prestanka radnog odnosa izda potvrdu o iskorišćenom broju dana godišnjeg odmora, kako bi vaš naredni poslodavac znao koliko dana Vam je preostalo.

Sve ostalo je dogovor sa poslodavcem. Otkaz ugovora o radu zaposleni dostavlja poslodavcu u pisanom obliku , najmanje 15 dana pre dana koji je zaposleni naveo kao dan prestanka radnog odnosa, tako da ste vi mogli da u te dane uračunate i Vaš godišnji odmor. Zakonom o radu, dalje je predviđeno da je poslodavac u obavezi da dostavi Rešenje o korišćenju godišnjeg odmora najkasnije 15 dana pre datuma određenog za dan korišćenja godišnjeg odmora. Ako poslodavac ne dostavi zaposlenom rešenje, zakonom se tada smatra da je zaposlenom uskratio pravo na godišnji odmor.