Postovani, interesuje me kako se deli zaostavstina na kolike delove i koliko kome. Otac je umro, sve se vodi na njega ostali smo ja sestra i majka. Ko ima pravo na koliki deo. Ako sam upravu kako sam cuo majka ima pravo na polovinu, a ostalu polovinu delimo svo troje na tri dela. Tako da majka ima 4 sestine a ja i sestra po jednu sestinu. da li sam upravu ilije drugacije. Molim Vas da mi odgovorite, hvala unapred.

Poštovani,

Vaš pokojni otac je ostavio troje zakonskih naslednika koji se nalaze u prvom naslednom redu. Prema zakonu o nasleđivanju svi naslednici u prvom naslednom redu nasleđuju na jednake delove, što u konkretnom slučaju znači da svako od vas nasleđuje po 1/3 zaostavštine (čl. 9. Zakona o nasleđivanju). Međutim, pre nego što se pristupi takvoj podeli zaostavštine, Vaša majka ima prava na deobu zajedničke imovine tj. imovine koju su supružnici stekli radom u braku (čl. 171. st.1 Porodičnog zakona). Pretpostavlja se da su udeli supružnika u zajedničkoj imovini jednaki, izuzev ako se ne dokaže u postupku deobe da je jedan supružnik svojim zalaganjem dao veći doprinos sticanju i uvećanju te imovine (čl. 180. PZ).

U konkretnom slučaju to znači da će Vaša majka dobiti polovinu (ukoliko ne dokaže da joj pripada veći deo) zajedničke imovine koja ne mora nužno biti jednake vrednosti celokupne imovine koja je ostala iza Vašeg pokojnog oca. Primera radi, moguće je da se u zaostavštini Vašeg oca nalazi i imovina koju je posedovao bre sklapanja braka, koju je dobio nasleđem ili poklonom, a koja se po zakonu ne smatra zajedničkom imovinom (čl. 168. PZ). Dakle, kada se iz celokupne imovine Vašeg pokojnog oca izuzme deo koji predstavlja polovinu zajedničke imovine koji pripada Vašoj majci, prelazi se na podelu preostalog dela imovine (koja predstavlja zaostavštinu) na tri jednaka dela.

Vaš Mladi Pro Bono