Molim Vas da mi odgovorite na sledece pitanje: Ja i rodjeni brat smo posle ostavine za pokojnom majkom postali vlasnici po 1/2 parcele sa starom kucom. Ostavinsko resenje je postalo pravosnazno 20XX. godine. Troskovi komunalija i odrzavanja u medjuvremenu su prerasle vrednost imanja pa smo dogovorom resili da se jedan od nas odrekne nasledstva a da drugi vremenom namiri narasle komunalne obaveze i zaustavi dalje propadanje kuce. Da li sada mozemo da zatrazimo reviziju ostavinskog resenja kako bi se jedan od nas odrekao svoje polovine nasledstva u korist drugog. unapred zahvalan

Poštovani,

Jednom data izjava u ostavinskom postupku kojom se prihvatate nasleđa smatra se neopozivom (čl. 220. st. 3. Zakona o nasleđivanju). Poništaj naslednopravne izjave se može tražiti samo ukoliko je ona posledica prinude, pretnje, prevare ili zablude (čl. 220. st. 4. ZON), što ovde sasvim sigurno nije slučaj. Revizija ostavinskog postupka moguća je samo u retkim situacijama kao što bi bila novopronađena imovina ostavioca, ali i u tom slučaju postupak bi se odnosio samo na novopronađenu imovinu.

Sa druge strane na raspolaganju Vam stoji mogućnost da Vaš suvlasnički udeo prenesete na Vašeg brata putem ugovora o poklonu. Primer ugovora o poklonu možete naći na sledećem linku: https://www.besplatnapravnaedukacija.rs/primer-ugovora-o-poklonu/.

Vaš Mladi Pro Bono