Pozdrav i imam jedno pitanje na koje bih voleo ako mozete bar priblizno da mi odgovorite. Ja sam uhvacen ne tako davno sa jos dva drugara sa oko 100g marihuane ali ja nisam nista imao kod sebe pa kada nisu znali sta da mi napakuju stavili su mi posrednistvo (čl. 246 KZ) i posto u zakonu pise da je minimun 3 godine a negde pise da je i 2 pa meni sada nije jasno sta moze da me zadesi. Interesuje me kolika je kazna i da li za ovo delo postoji neka vrsta uslova a da pri tome nikada ranije nisam osudjivan i da mozda mogu da dokazem da nisam “posrednik“? i ako imate neki savet. Hvala unapred.

Poštovani,

Vi se, koliko sam uspeo da zaključim iz Vašeg iskaza, teretite za krivično delo neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga i to za osnovni oblik sadržan u čl. 246. st. 1. Krivičnog zakonika koji glasi: „Ko neovlašćeno proizvodi, prerađuje, prodaje ili nudi na prodaju ili ko radi prodaje kupuje, drži ili prenosi ili ko posreduje u prodaji ili kupovini ili na drugi način neovlašćeno stavlja u promet supstance ili preparate koji su proglašeni za opojne droge, kazniće se zatvorom od tri do dvanaest godina“. Što se tiče Vašeg položaja, ne može se sa sigurnošću reći koliku bi kaznu sud mogao izreći u Vašem slučaju, ali uzevši u obzir sve okolnosti (raniju neosuđivanost sud uvek ceni kao olakšavajuću okolnost) izvesno je da bi ona sigurno bila bliža zakonskom minimum, nego zakonskom maksimumu.

Naravno, u krivičnom postupku imate pravo na odbranu u kojoj možete dokazati da niste posredovali u prodaji opojnih supstanci. S obzirom na to da se radi o krivičnom delu za koje se može izreći kazna u trajanju preko deset godina, prema Zakoniku o krivičnom postupku u obavezi ste da imate branioca već prilikom prvog saslušanja. Ukoliko niste u mogućnosti da angažujete advokata, sud će Vam ga dodeliti po službenoj dužnosti (čl. 72. ZKP).

Što se uslovne osude tiče, na nju se u ovom slučaju ne može računati budući da zakon predviđa da se uslovna osuda ne može izreći za krivična dela za koja se može izreći kazna zatvora u trajanju od deset godina ili teža kazna (čl. 66. st. 2. KZ).

Vaš Mladi Pro Bono