Postovani, Molim vas da mi, ukoliko ste u mogucnosti, odgovorite na sledece pitanje: Sta se dogadja, kad tuzilastvo pokrene krivicni postupak protiv coveka koji me je ostetio, za delo prevare po clanu 208, gde je zaprecena kazna od 10 godina i vise, ali to lice policija ne moze pronaci ni na jednoj adresi. Predpostavljam, da je i poternica vec izdata za njim, ali se nista ne desava. Da li je moguce tom licu suditi u odsustvu, bez obzira sto je nedostupan ili se to radi u slucaju jos tezih krivicnih dela? Da li ce moj advokat biti obavesten od strane suda ili policije ukoliko se to lice pronadje i privede pravdi? Unapred hvala.

Poštovani,

prema trenutno važećem Zakoniku o krivičnom postupku da bi se nekom licu sudilo u odsustvu potrebno je da je to lice u bekstvu ili inače nije dostižno državnim organima, a postoje naročito važni razlozi da mu se sudi iako je odsutan (čl. 304. st. 2. ZKP). „Naročito važni razlozi“ za suđenje u odsustvu predstavljaju pravni standard koji omogućava sudu da u svakom konkretnom slučaju po svojoj slobodnoj proceni ocenjuje da li su ispunjeni uslovi za ovakvo postupanje.

Rešenje o suđenju u odsustvu donosi sudsko veće, na predlog javnog tužioca (čl. 304. st. 3. ZKP). Dakle, pošto je mala šansa da će u konkretnom slučaju, ukoliko nije u izrazito velikoj meri povređen javni interes, javni tužilac samoinicijativno predložiti suđenje u odsustvu, poželjno bi bilo da Vi zajedno sa Vašim advokatom (ili drugim zastupnikom) iznesete ovaj predlog tužiocu zaduženom za Vaš slučaj.

Ukoliko sud pronađe okrivljenog i bude u mogućnosti da nastavi sa krivičnim postupkom, Vi ćete svakako biti obavešteni o svim daljim koracima koje sud bude preduzimao (pogotovo kada bude otpočeo glavni pretres).

Vaš Mladi Pro Bono