Poštovani, dobio sam poziv kao osumnjičeni zbog produženog krivičnog dela neosnovano dobijanje i korišćenje kredita i druge pogodnosti iz člana 209. stav 1. u vezi člana 61. Zanima me kakva me kazna čeka i da dodam da mi je ovo prvo krivično delo i da taj kredit uredno otplaćujem ako je to olakšavajuća okolnost. Zanima me još kada zastareva ovaj slučaj i od kada se računa. Hvala unapred!

Poštovani,

osnovni oblik krivičnog dela za koje se Vi teretite uređen je čl. 209. st. 1. Krivičnog zakonika koji kaže “Ko lažnim prikazivanjem činjenica ili njihovim prikrivanjem dobije za sebe ili drugog kredit, subvenciju ili drugu pogodnost iako za to ne ispunjava propisane uslove, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine”. Budući da se radi o produženom krivičnom delu moguće je izricanje teže kazne od propisane, ali najviše do dvostruke mere propisane kazne, što je u konkretnom slučaju četiri godine zatvorske kazne (čl. 61. st. 7. KZ).

Koju će Vam kaznu sud izreći teško je prognozirati, ali s obzirom na okolnosti slučaja (ranija neosuđivanost, redovno otplaćivanje nezakonito dobijenog kredita i sl.) mišljenja sam da će sud najverovatnije izreći novčanu kaznu ili uslovnu osudu. U svakom slučaju, savetujem Vam da se u daljem postupku obratite službama besplatne pravne edukacije organizovanim pri lokalnim samoupravama ili da angažujete advokata.

Što se zastarelosti krivičnog gonenja tiče, ona počinje da teče od momenta kada je preduzeta poslednja radnja koja ulazi u sastav produženog krivičnog dela (čl. 104. St. 1. KZ). Relativna zastarelost za konkretno krivično delo nastupa nakon tri godine od izvršenja (čl. 103. st. 6. KZ). Budući da je tok relativne zastarelosti već prekinut radnnjama nadležnih organa (u smislu čl. 104. st. 3. KZ) možete računati eventualno na apsolutnu zastarelost koja nastupa nakon šest godina od izvršenja krivičnog dela (za razliku između relativne i apsolutne zastarelosti savetujem Vam da pogledate tekst na našem sajtu https://www.besplatnapravnaedukacija.rs/tekstovi/krivicno-pravo/zastarelost/).

Vaš Mladi Pro Bono