Postovani. Pre nekoliko godina mi je umrla majka nakon cega smo brat, otac i ja nasledili njenu imovinu. Baka (mamina majka) je jos uvek ziva i ima stan koji je na njeno ime koji zeli da ostavi bratu i meni. Da li smo mi naslednici I reda ili pravo polazu i njene sestre? Ona dosta brine o tome da moze doci do nekih problema posto je mama preminula pa predlaze da napravimo neki ugovor za svaki slucaj. Da li je to zaista potrebno? Da li treba da sastavi testament? Unapred hvala

Poštovani,

iz svega što ste ovde izneli ne može se u potpunosti odrediti činjenično stanje te ću morati da Vam situaciju prikažem u nekoliko mogućih varijanti. Pre svega, nije jasno ko sve postoji od zakonskih naslednika Vaše bake. Ukoliko ste tu Vi, Vaš brat i sestre Vaše bake (ne može se iz pitanja razumeti čije su sestre u pitanju – Vaše pokojne majke ili Vaše bake. U svakm slučaju, važno je napomenuti da sestre Vaše bake ulaze u drugi nasledni red i ne nalaze se u istom naslednom redu sa Vama), a Vaša baka nema druge dece ni unuka, situacija je jednostavna. U tom slučaju se u prvom naslednom redu (čl. 9. Zakona o nasleđivanju) nalazite samo Vi i Vaš brat (prema pravu predstavljanja, shodno čl. 10 ZON) i nasleđujete celokupnu zaostavštinu na dva jednaka dela. Ukoliko je situacija ovakva da ste jedini naslednici u prvom naslednom redu Vi i Vaš brat, nema potrebe ni za kakvim dodatnim obezbeđivanjem u vidu testamenta ili ugovora o doživotnom izdržavanju jer ćete celokupnu imovinu naslediti po samom zakonu.

Međutim, ukoliko Vaša baka ima još dece pored Vaše pokojne majke situacija je komplikovanija jer će pored Vas i Vašeg brata u prvom naslednom redu biti i druga deca Vaše majke (tj. Vaše tetke i ujaci) . Vi i Vaš brat u tom slučaju nasleđijete samo onaj deo koji bi nasledila Vaša majka. Primera radi, ukoliko Vaša baka imala još dve ćerke pored Vaše majke, svaka od njih nasleđuje po 1/3 zaostavštine, a pošto Vaša pokojna majka nije u mogućnosti da nasledi na njeno mesto, po pomenutom pravu predstavljanja iz čl. 10. ZON, dolazite Vi i Vaš brat nasleđujući na jednake delove njen nasledni deo – dakle po 1/6. U ovoj situaciji kada ima još naslednika u prvom naslednom redu neophodno je da Vaša baka sačini testament ili ugovor o doživotnom izdržavanju kako bi obezbedila prelazak njenog stana na Vas i Vašeg brata nakon njene smrti. S tim što je ugovor o doživotnom izdržavanju „sigurnije“ sredstvo budući da imovina koja je predmet ovog ugovora ne ulazi u sastav zaostavštine i drugi naslednici ne mogu isticati povredu njihovog nužnog dela, što kod testamenta nije slučaj.

Vaš Mladi Pro Bono