Postovani, ja i moje dve sestre smo naslednici po idealnu 1/3 ostavstine nasih pok.roditelja. Ja nemam dece sa svojim bracnim drugom a sestre imaju troje. Moj suprug je svoju imovinu ostavio svojim sestricinama (kucu i deo imovine koju je nasledio) a meni plodouzivanje za zivota (na sta sam ja dala svoj pristanak). Ja zelim da nasledstvo od mojih roditelja prepisem sestricinama. Da li moj suprug moze osporiti moje zavestanje i da li u slucaju moje iznenadne smrti ima pravo na deo imovine koji sam ja nasledila od pok. roditelja? Da li zavestanje mogu sastaviti u prisustvu sestara kao svedoka?

Poštovana,

Imovina koju ste nasledili od vaših pok. roditelja je vaša posebna imovina koju unosite u bračnu zajednicu sa svojim suprugom, ukoliko ovom imovinom ne raspolažete za života (poklonite, zaveštate ili prodate) onda će ona biti predmet zaostavštine pod pretpostavkom vaše iznenadne smrti i Vaš suprug će kao preživeli bračni drug imati pravo na deo te imovine odn. na ½ zaostavštine, a druga ½ biće predmet deobe potomaka vaših roditelja (prvo sestre, pa ukoliko ne mogu ili ne žele da naslede njihovi potomci odn. sestričine).

Znači, imovinu koju ste nasledili možete da zaveštate ili poklonite za života onim poklonoprimcima za koje se odlučite. Ukoliko želite da zaveštate deo svoje nasleđene imovine moja je preporuka da to učinite sudskim zaveštanjem ili da sastavite svojeručno zaveštanje ili pismeno zaveštaje pred svedocima (pritom, osim sestara kao svedoka poželjno je navesti i nekoliko svedoka koji nisu u srodstvu sa vama).

U svakom slučaju predlažem da se za svaku nedomicu ili nameru da preduzemete nešto povodom ovog pravnog pitanja konsultujete sa službom besplatne pravne edukacije pri sudu ili opštinskoj upravi ili sa advokatom.

Saša Milosavljević, dipl. pravnik