Pitanje: Poštovani imam vanbračno dete sa dečkom sa kojim sam tada bila u vezi.U 4mesecu trudnoće oženio se za papire i otisao u X. Posle dve godine naše veze na daljinu pozvao me je i rekao da mu je tamošnja venčana supruga u drugom stanju i da ostaje tamo. Naše dete nije zakonski priznao. Pitanje je sledeće: KOLIKA JE PROCEDURA PRIZNAVANJA DETETA I KOLIKA BI BILA VISINA ALIMENTACIJE, S OBZIROM DA ON TAMO IMA JOŠ JEDNO DETE I SVOJU PRODAVNICU, A KAKO SAM ČULA I KREDIT JE PODIGAO. Detetu je slao po X eura svaka 3-4meseca, a njegova majka koja je u Švajcarskoj je dopunjavala te mesece, takođe po X eura. Ja trenutno nigde ne radim, stanujemo privatno, imam socijalnu pomoc od X hiljada i dečiji dodatak X dinara. HVALA UNAPRED

Poštovana,

Roditelji su dužni da izdržavaju dete iz sopstvene imovine ili prihoda, a u skladu sa svojim mogućnostima. Što bi značilo da će visinu alimentacije sud utvrditi uzimajući u obzir sve okolnosti konkretnog slučaja.

 Što se tiče priznavanja deteta, Vi možete da podnesete tužbu za utvrđivanje očinstva svog deteta i u svoje ime, u roku od godinu dana od dana saznanja da muškarac koga smatra ocem deteta nije priznao očinstvo, a najkasnije u roku od 10 godina od dana rođenja deteta.

 Ukoliko ponovo budete imali neke nedoumice u vezi pravnih pitanja slobodno nas kontaktirajte.

 Vaš, Mladi Pro bono