Majka sam troje dece, suprug i ja se vodimo trenutno kao nezaposleni. Moram da izvadim zdravstvene knjizice preko socijalnog i da obnovim deciji dodatak, ali suprug pati od depresije i trenutno je kod svojih roditelja, tvrdi da mu nije dobro i da nije u stanju da mi obezbedi njegovu potrebnu dokumentaciju a deciji dodatak je inace na njegovo ime. Ako ne postoji drugo resenje ja bih podnela zahtev i za razvod braka. Zanima me postupak i ako ne pristane na sporazumni razvod da li posle izvesnog vremena odsustva gubi neko pravo kao roditelj i koji je to period?

Poštovana,

Razvod braka je jedan od načina za prestanak braka. Supružnici se mogu sporazumeti o razvodu braka što je jedno od boljih rešenja, a ukoliko se ne mogu supružnici sporazumeti o razvodu, razvod braka se može tražiti i po tužbi.

Supružnici imaju pravo na razvod braka ako zaključe pismeni sporazum o razvodu.

Sporazum o razvodu obavezno sadrži i pismeni sporazum o vršenju roditeljskog prava i pismeni sporazum o deobi zajedničke imovine.

Sporazum o vršenju roditeljskog prava može imati oblik sporazuma o zajedničkom vršenju roditeljskog prava ili sporazuma o samostalnom vršenju roditeljskog prava.

Svaki supružnik ima pravo na razvod braka ako su bračni odnosi ozbiljno i trajno poremećeni ili ako se objektivno ne može ostvarivati zajednica života supružnika.

Postupak zs razvod braka (bračni spor), pokreće se tužbom, dok se postupak za sporazumni razvod braka pokreće predlogom za sporazumni razvod braka.

Sud nakon okončanja postupka za razvod braka po tužbi jednog od surpužnika donosi presudu u kojoj odlučuje o vršenju roditeljskog prava, o potpunom ili delimičnom lišenju roditeljskog prava.

Presuda koja se donosi u postupku za razvod braka koji je pokretnut predlogom za sporazumni razvod braka, sadrži sporazum supružnika o vršenju roditeljskog prava ukoliko sud proceni da je taj sporazum u najboljem interesu deteta i sporazum supružnika o deobi zajedničke imovine.

Saša Milosavljević, dipl. pravnik