Zanima me posto mi je otac boletan, na samrti, imam pitanje u vezi ostavinskog postupka. Imam rodjenu sestru i polusestru po ocu koja je maloletna. Moja rodjena sestra dobila je od oca u nasledstvo XX hektara zemlje. Ja nemam nikakvu prepisanu imovinu na svoje ime, nisam dobila nista. Maceha takodje nema nista na njeno ime prepisano, oni su vencani. Osim zemljista i kuce koju poseduje, u pitanju je i imovina koju drzava treba da isplati na osnovu oduzetog imanja. Moja sestra je za sve to ovlascena.Zanima me nakon njegove smrti posto je sve ostalo tako, koja su moja prava, na sta sve imam ja pravo? Unapred hvala!

Poštovana,

Koliko mogu da zaključim, u slučaju smrti Vašeg oca kao zakonski naslednici ćete se pojaviti Vi, Vaša sestra, supružnik i njihova zajednička ćerka, odnosno Vaša polusestra.

U skladu sa Zakonom o nasleđivanju Prvi nasledni red čine ostaviočevi potomci i njegov bračni drug i svi oni nasleđuju zaostavštinu na jednake delove.

Što znači da se imovina koja je predmet zaostavištine deli na onoliko delova koliko ima naslednika, što je u Vašem slučaju po 1/4. S obzirom da je vaša polusestra maloletna njena majka,Vaša mećeha, će se pojaviti kao njen zakonski zastupnik.

Šro se tiče oduzete imovine, predpostavljam da ste mislili na to da je Vaša sestra bila ovlašćena za preuzimanje svih pravnih radnji vezano za prijavljivanje i prikupljanje dokumetnacije koja se odnosi na imovinu koja je oduzeta radi njenog evidentiranja. To ovlašćenje prestaje momentom njegove smrti, a vi ćete nakon smrti vašeg oca da nastavite postupak vezan za povraćaj imoivne.

Deo pitanja kojim konstatujete da je Vaša sestra dobila u nasleđe od oca XX h zemlje je nejasan , sa razloga što da bi neko nešto mogao da nasledi predhodno mora neko lice da premine. Ukoliko je Vaš otac to samo usmeno naveo, ukoliko ne postoji testament niti je zaključen ugovor o raspolganju imovine za života onda i tih XX h ulazi u ostavinsku masu.Ukoliko je Vaš otac to Vašoj sesti nekim pravnim poslom za života otuđio na primer ugovorom po poklonu, onda to predstavlja njenu imovinu i ona neće ulaziti u zaostavštinu.Kada budete pokretali ostavinski postupak od imovine navedite postojeću pokretnu i nepokretnu imoivnu,ali isto tako je neopodno da priložite celokupnu dokuemtnaciju koju imate vezano za prijavljivanje oduzete imovine, kako bi sud konstatovao to ustavinskom rešenju, koje će vam kasnije biti osnov da se legitimišete kao zakonski naslednici i nastavite postupak vezan za oduzetu imovinu.