U braku sam X godina. Zivim sa muzem, nasom cerkom i sa muzevljom majkom. Stan se vodi na njegovu majku. Bez moga znanja potpisali su doziivotno izdrzavanje na njegovo ime. Ukoliko njegova majka umre, on nasledjuje stan. Zanima me da li ja tu mogu dobiti nekako deo imovine, ili da se ponisti taj ugovor, ukoliko dodje do razvoda. Koja su moja sad prava? Unapred zahvaljujem

Poštovana,

ugovor o doživotnom izdražavanju je teretan ugovor, njime se stiče pravo svojine na nekrentini koja je predmet ugovora, u konkretnom slučaju radi se o stanu. Kako je jedna od ugovornih strana Vaš suprug to će on po smrti svoje majke (primateljke izdržavanja) u svojinu steći stan kao naknadu za pružene usluge izdržavanja. Kako se svako sticanje imovine radom supružnika za vreme trajanja braka smatra zajedničkim sticanjem oba supružnika shodno čl. 171. st. 1 Porodičnog zakona, to ćete Vi kao njegova supruga imati pravo na polovinu onoga što je stečeno tim radom a za vreme trajanja bračne zajednice, pa tako i pravo na polovinu tog stana.

Ako je u izvršavanju obaveze davanja izdržavanja učestvovao, pored ugovornog davaoca izdržavanja, i njegov bračni drug, onda imovina primljena po osnovu tog ugovora, kao naknada za pružene usluge izdržavanja, predstavlja rezultat rada oba bračna druga i njihovu zajedničku imovinu, bez obzira na oblik pružanja usluge izdržavanja, vrstu konkretnih poslova i njihovu vrednost.

Znači, radi se o jednakom doprinosu i jednakim suvlasničkim udelima na stečenoj imovini.

Saša Milosavljević, pravnik