Postovani, imam dva pitanja i nadam se da cete mi odgovoriti na oba. 1. Imam sklopljen ugovor o dozivotnom izdrzavanju sa dedom od koga nasledjujem stan u Kosovskoj Mitrovici koji je predmet ugovora o izdrzavanju ( u severnom srpskom delu grada gde postoji sud). Deda je preminuo 2005 godine na KiM gde je i sahranjen ali nas sud po automatizmu nije pozivao na ostavinu jer smo svi sa Kosova i Metohije (danas raseljeni. Interesuje me da li se taj stan izuzima iz ostavinske rasprave ostatka imovine (zemlje i kuce) ili ne? Da li ja to moram da ucinim (pokrenem pred sudom ostavinsku raspravu) kompletne imovine kako bi stan preveo na sebe !? Na koji nacin mogu to uciniti – prevesti stan na sebe, kakav je postupak? 2. Koja su sve neophodna dokumenta potrebna za pokretanje ostavinskog postupka i da li mora da se pokrene u sudu po mestu poslednjeg zvanicnog prebivalista pokojnika odnosno po mestu gde se ta imovina nalazi ili moze u drugoj opstini gde se nalazi ostatak imovine (zemljiste i kuca) ili moze po mestu mog prebivalista? Veliko hvala.

Poštovani,

u skladu sa Zakonom o vanparničnom postupku, za raspravljanje zaostavštine mesno je nadležan sud na čijem je područiju ostavilac u vreme smrti imao prebivalište, odnosno boravište ( takozvani ostavinski sud).Ugovor o doživotnom izdržavanju se proglašava u ostavinskom postupku, odnono sud će rešenjem konstatovati da je ostavilac zaključio ugovor o doživotnom izdržavanju, a ostala imovina bilo pokretna ili nepokretna koja nije obuhvaćena ugovoro deliće se po zakonskom redu nasleđivanja.

Predlog za pokretanje ostavinkog postupka možete sastaviti sami( ili putem advokata), a takođe u svakom sudu postoji obrazac za porketanje ostavinskog postupka koji možete sami da popunite. Od dokumetnacije vam je pre svega potreban Izvod iz MKU za ostavioca, zatim Vaš izvod iz Matične knjige rođenih,zatim opšti podaci za ostale naslednike koji će biti pozvani po zakonskom redu nasleđivanja( ukoliko ih ima), dokazi o imovini koju je posedovao ostavilac, kako pokretne , tako i nepokretne imovine. ( na primer ukoliko je ostavilac vlasnik još neke nepokretnosti pravni osnov sticanje te nepokretnosti – ugovor o kupoprodaji, ugovor o poklonu, način na koji je ostavilac stekao tu nepokretnost, zatim pokrtne stvari kao što su vozilo, umetničke slike, oružije i sl.)