Molila bih za savet. Zivela sam u vanbracnoj zajednici 3 i po godine i pre 3 dana sam sa dvoje dece (2 i po i godinu i po dana) izasla iz “supruznikove” kuce i ne zelim da se vratim, jer me je i psihicki i fizicki maltretirao a i deca su imala prilike da posmatraju izlive besa. Posto ne komuniciram sa “suprugom”, htela bih da mi kazete da li ja imam prava da uzmem iz te kuce neke decje odevne stvari i neku svoju dokumentaciju? Da li bih morala sa nekim nadleznim organima da uzmem sta je ostalo ukoliko on ne dozvoljava da se stvari uzmu (jer on nije pristao na moj odlzak, i preti da ce me maltretirati kad me bude video)? Unapred hvala.

Poštovana,

bračna i vanbračna zajednica su Porodičnim zakonom RS izjednačene i Vi i vaša maloletna deca imate sva prava na zaštitu, a pre sve na zaštiti od nasilja u porodici. Konkretno što se tiče stvari za dečiju upotrebu i vaših ličnih stvari imate sva prava da ih preuzmete i koristite. Ukoliko u momentu preuzimanja stvari budete trpeli neku vrstu fizičkog nasilja, odmah pozovite službu Policije, koji su u obavezi da izađu na lice mesta po takvoj prijavi. Istovremeno se možete obratiti nadležnom Centru za socijani rad, koji je u obavezi isto da reaguje na prijavu nasilja. Republika Srbija je poslednih godina donela veliki broj propisa i unapredila zaštitu žena i dece od nasilja.

S druge strane, morate pokrenuti sudski postupak, kojim ćete tražiti da sud utvrdi vršenje roditeljskog prava, odnosno kome će pripasti vršenje roditeljskog prava, zatim iznos alimentacije koju je Vaš vanbračni supružnik u obavezi da plaća na ime izdržavanja dece, zatim istim putem ćete regulsiati i način viđanja vašeg bivšeg supružnika sa decom( a ovo sve pod uslovom da je vanbračna zajednica trajno prestala). Istovremeno, ukoliko ste u toku trajanja vanbračne zajednice stekli imovinu Vašim zajedničkim radom, ona predstvalja Vašu zajedničku imovinu, za koju imate zakonska prava da tražite njenu podelu, kako bi deo te imovine pripao Vama.