Postovani, otac moje supruge ima stan povrsine oko X m2. Stan zeli da pokloni mom sinu, tj. svom unuku. Koji postupak je najbolji, sto se tice sacinjavanja ugovora i koliko bi trebalo da platimo troskova, taksi i dr. Unapred hvala

Poštovani,

Vaš tast može stan koji je u njegovoj svojini da pokloni svom unuku (a vašem sinu) putem dobročinog pravnog posla, odnosno ugovorom o poklonu.

Ugovor se sačinjava u pisanoj formi i overava u sudu i najbolje bi bilo radi pravne sigurnosti da to učini advokat koga ćete angaživati. On će se pobrinuti i za overu ugovora u Sudu, vaše je samo da platite troškove sačinjavanja ugovora i taksu za overu.

Troškovi advokatskih usluga se određuju prema Advokatskoj tarifi i vrednosti preduzetih poslova, ali s obzirom da svaki advokat samostalno određuje cenu svojih usluga i može se kretati u okviru tarifnika ispod ili iznad tarifnih iznosa, cena usluga od advokata do advokata varira.

Advokat će Vas isto tako savetovati u pogledu samog dejstva ugovora, troškova sastavljanja, postupka overe i na kraju upisa prava svojine u Katastar nepokretnosti.

Visina  takse za overu ugovora se određuje s obzirom na vrednost poklonjene nekretnine. U svakom slučaju će Vas advokat i ovome poučiti.

Saša Milosavljević, pravnik