Postovani, pokusacu u najkracim crtama da objasnim svoju situaciju. Rodjena sam u porodici koja nikada nije vodila brigu o meni. Igrom slucaja u nasem komsiluku je zivela porodica koja nije imala dece. Oni su me og godinu dana moje starosti cuvali, hranili, kupovali odecu, obucu a kada sam krenula u skolu oni su me i skolovali. Dok se nisam udala, ja sam bukvalno zivela sa njima kao sa svojim pravim roditeljima. Nikada nisam usvojena niti postoji ikakav dokument o nasem zivotnom odnosu. Mi smo u svakodnevnom kontaktu, zivimo u istom mestu, svakodnevno provodimo zajednicko vreme. Uzajamno se pomazemo, i ja pomazem njima i oni pomazu meni u svakom smislu. Svu imovinu zele da ostave meni, bukvalno kao svom detetu. Napokon, moje pitanje glasi: Na koji nacin je najbolje da oni mene imenuju za naslednika, da li putem testamenta, zavestanja ili nekim ugovorom kao sto je ugovor o dozivotnom izdrzavanju? Jer, postoji velika verovatnoca da se rodbina buni zbog ove njihove odluke, pa da kasnije zbog toga ne bude problema.

Poštovana,

budući da su najbliži srodnici Vaših komšija daleki rođaci ne stoji Vam na putu nikakva prepreka da budete postavljeni za njihovog testamentarnog naslednika (ovde bih želeo da vam napomen da su testament i zaveštanje jedna ista stvar, tj. zaveštanje je naš prevod latinske reči testament). Naime, oni ne ulaze u krug nužnih naslednika koji bi mogli biti oštećeni testamentom te Vi tim putem možete naslediti celokupnu imovinu. Sa druge strane, uvek je moguće osporavati punovažnost testamenta iz brojnih razloga (u našoj sudskoj praksi kao najčešći razlog se javlja osporavanje ostviočeve sposobnosti za rasuđivanje u momentu sačinjavanja testamenta).

U konkretnoj situaciji testament bi trebalo da Vam predstavlja dovoljnu garanciju da ćete postati naslednik Vaših komšija. Ipak, možete sklopiti sa njima (zapravo, morali biste sklopiti ugovor sa suprugom budući da se imovina vodi na njega, verovatno uz modalitet da se brinete o oba bračna partnera) i ugovor o doživotnom izdržavanju (više o ovom ugovoru pogledajte na sledećoj stranici https://www.besplatnapravnaedukacija.rs/tekstovi/nasledno-pravo/ukratko-ugovor-o-dozivotnom-izdrzavanju/. Imajte u vidu da zakonski naslednici Vaših komšija mogu tražiti poništenje ovoj ugovora u slučaju da su u trenutku njegovog zaključenja primaoci izdržavanja bili u takvom teškom zdravstvenom stanju da za Vas ovaj ugovor nije predstavljao nikakvu neizvesnost (čl.  203. st. 1. Zakona o nasleđivanju).