Moj suprug je osumnjicen i saslusan zbog kriv.dela 359 (zloupotreba sl.polozaja), jer je svojim jadnim radnicima pomogao da dodju do kredita u banci. Oni vracaju to redovno vec dve godine. Bili su radnici firme, ali kao nadnicari, neprijavljeni u fondu PIO. Kako da se brani? Nije nista hteo osim da se resi plakanja da su u dugovima, da nemaju od cega da zive i da im pomogne. Blagosiljali su ga, a evo sta je dobio sada. Postoji li tu neka zastarelost ili sta vec. U pitanju je X kredita i ukupan iznos X0.000eur. Hvala mnogo unapred.

Postovana,

S obzirom na iznete cinjenice, na slucaj Vaseg muza se odnosi stav 3 clana 359, s obzirom da visina imovinske koristi prelazi iznos od 1.500.000 dinara. Zaprecena kazna za to delo je od 2-12 godina. Takodje, ako je omogucavanje kredita bilo vremenski povezano, smatram da je ovo produzeno krivicno delo (clan 61 KZ), sto znaci da iako je u pitanju 6 kredita, racuna se da je upitanju jedno a ne 6 krivicnih dela. Medjutim, to je fakultativna otezavajuca okolnost.Ako sud bude ovako kvalifikovao krivicno delo, onda mogucnost za uslovnu osudu ne postoji.

Protiv Vaseg supruga je pokrenut krivicni postupak zbog osnovane sumnje da je izvrsio krivicno delo. Ukoliko on delo ucinio (a dok se ne dokaze na sudu, vazi pretpostavka da je nevin), bez obzira na pobude iz kojeoj je ucinio, ono sto sleduje jeste krivicna odgovornost. Medjutim, to ne znaci da se pobude iz kojih je krivicno delo ucinjeno ne uzimaju u obzir prilikom odmeravanja kazne. Naime,one ce svakako biti olaksavajuce okolnosti, sto znaci da ce, ako dodje do tog dela postupka, kazna biti bliza 2 nego 12 godina. Rekla sam, ako dodje do tog dela postupka,zato sto da bi doslo do izricanja kazne, mora da prodje mnogo prethodnih faza, a na bukvalno svakoj od njih se moze odustati od krivicnog gonjenja iz nekog, zakonom odredjenog razloga.

Takodje, postoji i mogucnost da se Vasem suprugu kazna ublazi sve do 6 meseci zatvora, ako postoje narocito olaksavajuce okolnosti, a svrha kaznjavanja ne zahteva izricanje krivicne sankcije. Sto se tice  zastarelosti, ona u ovom slucaju nije toliko relevantna, s obzirom da je krivicno gonjenje vec preduzeto. Apsolutna zastarelost za taj oblik krivicnog dela nastupa za 30 godina od izvrsenja krivicnog dela.

Ukoliko budete imali bilo kakvih pitanja, kao i ukoliko je ovo delo kvalifikovano na drugaciji nacin – npr. nije stav 3, vec stav 1 clana 359, (sto u mnogome menja celu pravnu situaciju) molim Vas da nam se ponovo obratite, ucinicemo sve napore da vam pomognemo.  

S postovanjem

Mladi Pro Bono