Moj otac je umro ove godine tacnije u junu mesecu. Posle njegove smrti ostale smo kao zakoniti naslenici majka i ja i sestra. Otac je za zivota bio vlasnik cele imovine i podnosilac zahteva za legalizaciju. Interesujeme kad bih podnele ja i sestra zahtev za ostavinsku raspravu kako bi se kuca podelila?

Poštovana,

nakon saznanja od strane suda da je nastupila smrt nekog lica (činjenice smrti) iza koje postoji zaostavšitna koju čine nepokretne i pokretne stvari, nadležni Sud po službenoj dužnosti sam pokreće ostavinski postupak. Naravno, ovu radnju Sud preduzima nakon što mu nadležni organ koji vodi matične knjige umrlih dostavi uredno sastavljenu smrtovnicu na osnovu podataka koji su dali srodnici umrlog.

U slučaju da Sud ne pokrene ostavinski postupak, to mogu predlogom učiniti zainteresovane strane (najčešće to čine naslednici). Nakon podnošenja predloga za pokretanje ostavinskog postupka Sud će sprovesti ostavinski postupak i izvršiti deobu zaostavšine na osnovu pravila Zakona o nasleđivanju ili na osnovu zaveštanja ukoliko je ostavilac ostavio isto.

Vaša sestra i Vi kao i vaša majka koja je preživali bračni drug ostavioca predstavljate naslednike prvog naslednog reda, te shodno odredbi čl. 9 Zakona o nasleđivanju, zaostavštinu nasleđujete na jednake delove, što znači da ćete svo troje dobiti po 1/3 od zaostavštine.

Vaš Pro Bono