Postovani moj rođak je dozivo klasicnu prevaru, obmanu i sitnu kradju. Ostecen je i prevaren za iznos oko 2.000.00 Eura.Rekla bih da se radi o clanu 208. i clanu 210. naseg Krivicno zakona ali ja sam ipak laik u ovoj oblasti. Radi se o tome da mu je jedan covek preporucio devojku koja hoce da se uda za njega . Ona je imala uslov da joj se kupe pokloni u vrednosti oko 1.000.00 Eura. Ovaj covek je trazio proviziju u istom iznosu i brat mu je ti dao. Moj brat je sve to ispunio da bi se devojka izgubila posle dva dana a covek koji je posredovao rekao da nezna nista o njoj. Problem je jos veci jer su oni iz iz Albanije i rade sa jednom osobom ovde iz Srbije. Da li ima svrhe pokretati bilo kakav postupak protiv njih? I da li ima svrhe pokretati postupak protiv osobe iz Srbije koja je isto posredovala i trebala da dobije proviziju ali posle ovog dogadjaja nije dobila. Molim vas za savet. Unapred zahvalna!

Postovana,

Ovom radnjom izvrseno je krivicno delo krivicno delo prevara iz clana 208 Kz. Za koje se gonjenje preduzima po sluzbenoj duznosti. Sto znaci da vaseg brata nista ne kosta da citav slucaj prijavi nadleznim organima. Potrebno je da prijavi i tog sumnjivog posrednika koji ce morati da se izjasni na mnoga pitanja; recimo odakle je ta devojka, kako ju je upoznao i po kom osnovu je istu preporucio (odnosno ona je navodno odabrala vaseg brata, ali bez obzira, on je morao pokazati bar sliku).

Tu osobu iz Srbije sa kojom svi ostali  “rade” potrebno je navesti u krivicnoj prijavi, njene licne podatke i njeno ucesce u citavoj radnji morate opisati policiji ili u krivicnoj prijavi, ako se odlucite sami da je sastavite. Ukoliko imate saznanja da ima vise ostecenih  obavezno to napomenite policiji.Imate na sajtu uputstvo za sastavljanje krivicne prijave.

Naravno da ima vrhe pokretati postupak, dakle prvo slucaj prijavite policiji, zatim prikupite sve  dokaze, a zatim  svu dokumentaciju licno ili posredstvom policije predati nadleznom tuzilastvu, koje ce sagledati sve okolnosti i dokaze, nakon cega ce doneti pravu odluku.

Vas,

Pro bono