Pre stupanja u brak posedovao sam svoj stan od oko XXm2. U braku taj stan sam uz doplatu zamenio za stan od XX m2. Supruga i ja smo (najveci delom mojim prihodima, koji su bili veliki) stekli i jos nekoliko nepokretnosti. Supruga je nasledila jednu nepokretnost. Supruga sada zeli da se razvede ali smatra da sve nopokretnosti treba njoj da pripadnu. . Moj korektan predlog je da meni pripadne jedan stan a svih ostalih nekretnina se odricem – neprihvata !! Sta mi je ciniti? Pozdrav,

Poštovani,

Porodičnim zakonom RS je jasno predviđen insititut zajedniče imovine, takozvane bračne tekovine.

Sve što je stečeno u toku trajanja braka radom bračnih drugova predstavlja njihovu zajedniču imoivinu.

Deoba zajedničeke imovine može se vrštiti kako za vreme trajanja braka tako i posle njegovog prestanka.

Ukokliko supružnici ne mogu da se dogovore i izvrše sporazumnu deobu imovine, deobu zajedniče imovine će vršiti sud ( sudska deoba). Ta sudska deoba može biti predmet brakorazvodne parnice, a može biti i predmet samostalnog sudskog spora.

Zakonska predpostavka je da su udeli supružnika jednaki u sticanju zajedniče imovine, što je narvno podložno dokazivanju da je suprotno.

Sud u svakom konkretnom slučaju ceni ukoliko postoji veći udeo jednog supružnika i zavisi od njegovih ostavarenih priohoda , vođenja poslova u domaćinstvu , staranja o deci, staranje o imovini i svih drugih okolnosti od značaja za održavanje ili uvećanje vrednosti zajedničke imovine.

Vaš Pro Bono