Moja sestra je uzela kredit kod banke a ja sam tom prilikom bio zirant. Vec drugi mesec zaredom ona uplacuje ratu a meni se skida putem administrativne zabrane jos jedan iznos za ratu iako je placena. Isao sam u banku tamo se svi prave ludi cak su mi rekli MI CEMO VAMA DA SKIDAMO A SESTRA NEKA DAJE PARE VAMA ZA RATU. Da li postoji nacin da ih tuzim za kradju jer cinjenicno jednu ratu kradu mesecno i kome da se obratim od zvanicnih drzavnih organa. Hvala Vam unapred

Poštovani,
ugovor o jemstu koji ste Vi potpsiali, je ugovor o solidarnom jemstvu, što znači da Vi zajedno sa Vašom sestrom odgovorate za njene obaveze po uzetom kreditu. Za razliku od supsidijernog jemstva, solidarno jemstvo znači da Banka ima pravo da bira od koga će da se naplati, znači nije u obavezi da prvo traži isplatu od dužnika,pa tek onda od Vas kao jemca.  S druge strane, iz Vašeg pitanja se može zaključiti da je Banka više rata naplatila duplo,preko vas putam AZ i uplatom od strane Vaše setre, što nije dozvoljeno. Banka je najverovatnije aktivirala Vašu AZ iz razloga što Vaša sestra nije bila redovana u otplati kredita. Da bi prestala naplata putem AZ, oni moraju da je povuku, odnosno da obaveste vašeg poslodavca da obustavi skidanje iznosa sa vašeg računa.
Banka ća na tako nešto pristati samo ukoliko je Vaša sestra redovna u otplati kredita.
Ukoliko ne uspete da postugnete dogovor sa bankom, predlažem da se prigovorom obratite Narodnoj Banci Srbije, koja će tražiti izveštaj od Banke.