Supruga i ja smo u braku nekoliko godina. Sticajem okolnosti,zbog posla, zivimo i radimo različitim gradovima. Zajednicke imovine nemamo, jer smo oboje sve nasledili od svojih roditelja. Supruga od kada se porodila, stalno trazi izgovor i nacin da ja dete sto redje vidjam. Pocelo je sa zabranama dolazaka u stan, pa zabranom da je zovem,cak mi i na poruke retko odgovara.Na kraju i kada pristane da se vidimo,to je jednom mesecno,na sat-dva i to u njenom gradu.Inace, ja radim na crno.Mesecno joj uplacujem gotovo sve sto zaradim. A meni koliko ostane.Nije mi zao,jer to je za nase dete.Ali,tesko mi je kada se ona tako ponasa i uvek trazi jos.Smatram da je dobra majka,ali ne mogu da izdrzim da tako retko vidjam dete.Resio sam da podnesem zahtev za razvod,jer smatram da se situacija nece popraviti.Ne zelim ni pomoc socijalne sluzbe.Dete treba da ostane uz majku,ali hocu da znam koja su moja prava.Koliko cesto mogu da vidjam dete i koliki bi bio iznos alimentacije.Unapred,hvala.

Poštovani,

u skladu sa Porodičnim zakonom RS imate dve mogućnosti. Jedna je sporazumni razvod braka ( njega pokrećete predlogom, ali je potrebno da se Vi i vaša supruga saglasite oko 4 stvari , neka olakšavajuća okolnost je što nemate zajedničke imovine pa nju nećete deliti, a to su : da se brak razvodi; da se dete poverava na čuvanje i vaspitavanje majci; dogovor oko načina viđanja deteta- po dogovoru svakodnevno , određenim danima ,određeno vreme ; i dogovor oko visine alimentacije). U vezi sve četiri gore pomenute stvari mora da postoji saglasnost obe strane.

Druga mogućnost jeste razvod braka po tužbi, koji isto tako mora da obuhvati gore navedene četiri stavke. Vi biste tužbom tražili da se brak razvede; da se dete poverava majci na staranje; odredili biste način viđanja deteta onako kako Vi želite i poslednja jeste visina alimentacije koji želite da plaćate. Prve dve stvari nisu sporne, ali problem koji bi eventualno mogao da nastane, odnosno da izazove neslaganje i protivljenje suprotne strane, jeste načina viđanja deteta i visina alimentacije. Vi i vaša supruga ćete u svakom slučaju morati da idete u Centar za socijalni rad, jer ste po zakonu na to obavezni jer imate maloletno dete. Odlazak u centar za soc rad se ogleda u sledećem: odvojeno idete Vi ,a odvojeno supruga pred najčešće tročlanu da kažem komisiju koja se sastoji od socijalnog radnika, pravnika i psihologa.Biće Vam psotavljena uobičajena pitanja, ažto želite da se razvedete, kako želite da viđate dete , koje su vam mogućnosti i sl. Nakon toga Centara taj svoj nalaz šalje sudu, koji potpom zakazuje ročište. Vi kao stranka u postupku imate pravo da se izjasnite na nalaz Centra. Dosadašnja sudska praksa ,kada se radi o samostalnom vršenju rodteiljskog prava od strane jednog roditelja , je pokazala da se dete od strane roditelja koji ne vrši roteljsko pravo viđa dva do tri puta nedeljno , periodu od nekih 2 do 3 sata u vreme koje najveše odgovara detetu u zavisnosti od njegovih potreba, kao i da se ovako mala deca viđaju u prisustvu drugog roditelja, odnosno majke.

Alimentacija, odnosno izdržavenje deteta je takođe zakonski regulsiano i ono može biti u fiksnom iznosu ili u procentu od redovnih mesečnih primanja . Ako se oddređuje u procentu visina ne može po pravilu biti manja od 15% niti veća od 50% neto zarade. Ako je u pitanju fiksni iznos minimalna suma izdržavanja predstavlja summu koju kao naknadu za hranjenike propisuje ministarstvo nadležno za porodičnu zaštitiu. Fiksni iznos se odrđuje kada dužnik izdržavanja nema stalno zaposlenje. Način uplate tog iznosa opet vi određujete u tužbi i to se uglanom ostvaruje uplatom na račun majke kao zakoskog zastupnika deteta do određenog dana u mesecu. Na taj način ste i Vi zaštićeni jer u svakom trenutku imate uplatnicu kao neku vrstu dokaza da redovno plaćate alimentaciju.

Jednom utvrđen način viđanja deteta i visina alimetnacije se mogu izmeniti samo novom sudskom odlukom što znači i novo pokretanje sudskog postupka tužbom.

Bez obzira, za koji koji postupak se opredelike da li po predlogu ili tužbi , imate mogućnost da roditeljsko pravo – čuvanje vaspitavanje i brigu o detetu vršite zajednički jer zakon predviđa da kada roditelji ne žive zajedno mogu na osnovu pismenog sprazuma ( koji je sastavni deo presude) da se će roditeljsko pravo vršti zajednički, jedini je uslov da se u tom sprazumu odredi šta će se smatrati prebivalištem deteta.

Odluku o tome donosi sud uz pomoć nalaza centra za soc rad i nakon razmatranja svih dokaza donosi procenu šta je u najboljem interesu deteta.

Ukoliko se pak donese odluka da je majka ta koja vrši roditeljsko pravo Vi imate pravo ali i obavzu da viđate dete i da ga izdržavate , ali je zakon otišao i dalje te je propisao da za pitanja koja bitno utiču na život deteta kao što su obrazovanje deteta , promena prebivališta , veći medicinski zahvat kao i raspolaganje imovinom deteta , o tim pitanjima odlučuje se zajednički.

Ivana Zelenkov, dipl. pravnik