Molila bih vas da mi odgovorite na sledece pitanje, moj vanbračni suprug zeli da na njegovom placu, zeli da i mi napravimo stambeni prostor za zivot, stim da ja uložim novac. Zanima me kako ja da se zastitim, da znam da ce to biti moje da niko ne moze jednog dana da me izbaci odatle i da kaze da je to njegovo da ja tu nemam nista. Da li postoji neka vrsta ugovora kojom mogu da zastitim svoja prava? Unapred hvala!!!!

Poštovana,

Mogućnost za zaštitu vaših prava leži svakako u zaključenju Ugovora o zajedničkom investiranju, po osnovu koga se vi javljate kao jedna ugovorna strana-ona koja ulaže novčana sredstva u izgradnju kuće, a druga ugovorna strana bili bi svakako zvanični vlasnici placa, jer su oni imaoci prava svojine pomenutog zemljišta. Zaključenjem ovakvog ugovora nastaje odnos susvojine, iz koga proizilaze određena prava, ali i obaveze za suvlanike.

Preporučujemo da pre nego što se odlučite na ovaj korak i zaključite ugovor ovakve vrste, odredite uz pomoć procenitelja, vrednost upotrebnog zemljišta- dakle ne samo onog na kojem je izgrađen stambeni objekat, već i onog koji predstavlja okućnicu. Na taj način će se automatski izračunati udeo koji druga strana ima u tom suvlasničkom odnosu.

Advokatska kancelarija Cvjetićanin