Ja sam majka dvoje maloletne dece . Dugo godina sam zlostavljana od strane supruga i verbalno i fizicki . Ja sam izdrzavala porodicu sa mojom platom .Radila sam usput jos poslova . Supruga nikada nisam prijavljivala kao i vecina zlostavljanih zena. 200X sam pitala decu da li hoce da idu samnom ili ostaju, jer nisam mogla vise da izdrzim.Oni su posli za mnom. U besplatnoj pravnoj su mi otkucali tuzbu, jer suprug nije hteo sporazumni razvod. Sledi socijana sluzba gde posle nasih razgovora sa njima .Njihove poseta nasem domu i razgovora sa decom, decu dodeljuju meni. Ja veoma tesko zivim. Suprug ne daje ni dinara. Pretio mi je da ce mi j. m. ako trazim alimentaciju.On je uzeo jako dobrog advokata,jer neda decu ,a nece ni novac.Ja idem na sud sama.Jos nismo dobili poziv.Molim vas recite mi sta mogu da ocekujem na sudu ako se pojavim,a hocu ,bez advokata? Da li zaista po novom zakonu mora da mi daje alimentaciju iako ne prima licni dohodak preko bilo kakvog racuna. Da li moze da mi oduzme decu? Sta mi Vi savetujete da radim .Moram naglasiti da sam prilicno uplasena ,jer znam sta je sve u stanju da uradi . Unapred hvala .Izvinite na ovom haoticnom pismu .Molim Vas da mi odgovorite sto pre jer mozda dobijemo ovih dana poziv.

Poštovana,

Pažljivo sam pročitao vaše pismo i pokušao da najbolje sagledam probleme sa kojima se suočavate.

Naime, kako ste naveli na početku vašeg izlaganja dugo godina ste bili izloženi fizičkom i verbalnom zlostavljanju od strane vašeg supruga u bračnoj zajednici. Pretpostavljam, iako to ne navodite u vašem dopisu da je u tom periodu bio ugrožen vaš telesni integritet i duševni spokoj.

Naš zakonodavac, propisivanjem u krivičnom zakonu krivičnog dela nasilje u porodici jasno i odlučno je rešio da stane na put bahatom ponašanju članovima porodične zajednice koji narušavaju njene temelje. Zapravo, svako ko se bezobzirno ponaša i primenjuje nasilje prema drugom članu porodice čini ovo krivično delo za koje zaprećena kazna zatvora od 3 meseca do 3 godine.

Naročito je kažnjiv teži oblik ovog kr. dela, ako je tom prilikom učinilac koristi neko sredstvo podobno da vas povredi ili vam je tom prilikom naneo teške telesne povrede.

Moj vam je savet da skupite hrabrost i da se povodom svega što vam se dešavalo obratite Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu i podnesete krivičnu prijavu, a oni su dužni da sve navode iz vaše prijave provere i odluče da li preduzeti krivično gonjenje protiv vašeg supruga, obzirom da se za ovo krivično delo kr. gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

Inače, tužilaštvo u ovakvim predmetima postupa po hitnosti, jer je i namera zakonodavca da se nasilje u porodici ispita i ukoliko postoji da se ušinilac kazni. Ukoliko ste zadobili kakve povrede i o tom posedujete medicinsku dokumentaciju, nju bi svakako trebalo da priložite, kao i da imenujete svedoke ukoliko su prisustvovali nekom nemilom porodičnom događaju, odnosno izvršenom nasilju. Ako ste žrtva nasilja budite uvereni da je ovo društvo naročito rešeno da se izbori sa tim problemom, zato i tužilaštvo pokušava da pruži moralnu podršku žrtvama da istraju i svedoče protiv nasilnika.

Što se tiče vašeg drugog problema, odredbe našeg Porodičnog zakona kada je u pitanju izdržavanje vas i vaše dece kažu da se izdržavanje određuje prema vašim potrebama i potrebama vaše dece, ali se vodi računa i o mogućnostima dužnika.

Da vam to približim. Vaše potrebe se određuju shodno vašim godinama, zdravlju,obrazovanju, veličini imovine koju posedujete i prihoda koje ostvarujete. Sa druge strane, mogućnosti vašeg supruga zavise od njegovih prihoda, imovine koje poseduje i eventualne obaveze da izdržava druga lica.

Da zaključim, vaš suprug po zakonu ne bi mogao da prenebregne davanje izdržavanja za vas i vašu decu, osim ako, kako to navodi zakonodavac bi to davanje izdržavanja za njega predstavljalo očiglednu nepravdu, što je ocena suda, ali je to obično slučaj ako je nezapoposlen i u teškom je materijalnom položaju tj. živi na ivici egzistencije.

Na kraju, ukoliko sud donese pravnosnažnu presudu i utvrdi plaćanje odrđene alimentacije, ukoliko se on ne bude pridržavao njenih odrebi, on čini krivično delo nedavanje izdržavanja, što znači da u tom slučaju možete protiv njega podneti krivičnu prijavu, što je još jedan momenat o kome sam napred pisao, a tiče se zaštite porodice i dece od neodgovornog ponašanja roditelja.


Predrag Milovanović

Tužilački pomoćnik u

Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu