Da li Zakon dozvoljava da se jedan naslednik ( od više postojećih) odrekne nasleđa, zatim se njegov potomak pozove i prihvati se nasleđa, a potom da se i ostali i sanaslednici prihvate nasleđa i istovremeno ga ustupe potomku nasledika koji se odrekao i time se smatra da ga i nije bilo. Time bi naslednik celokupne zaostavštine bio potomak od naslednika koji se odrekao nasleđa. Da li na ovaj način krši Zakon?

Poštovani,

institut odricanja od nasledja regulisan je odredbom člana 213. važećeg Zakona o nasledjivanju. Navedeni član propisuje da se naslednik može odreći nasledja izjavom pred sudom do okončanja prvostepenog postupka za raspravljanje zaostavštine. Stav 2. istoga člana propisuje da se naslednik može odreći nasledja samo u svoje ime, a stav 3. propisuje da se smatra da naslednik koji se odrekao nasledja nikada nije ni bio naslednik.

U skladu sa navedenim zakonskim odredbama, u ostavinskom postupku, na ročistu za raspravljanje zaostavštine, ukoliko jedan od naslednika da negativnu naslednu izjavu i odrekne se nasledja, smatraće se da nikada nije ni bio naslednik. U tom slučaju njegov potomak će biti pozvan na nasledje umesto njega, pri čemu će mu biti dosudjen onaj deo zaostavštine koji bi nasledio njegov predak da se nasledja prihvatio.

Znači, potomak naslednika koji se odrekao nasledja, da tako kažem, ravnopravno učestvuje u raspravljanju zaostavštine zajedno sa ostalim naslednicima. Svako od njih daje naslednu izjavu, koja može biti pozitivna (ukoliko se prihvataju nasledja), negativna (kojom se odriču nasledja), a može biti i izjava o odricanju u korist nekog od sanaslednika. Ova poslednja mogućnost, koja Vas interesuje, regulisana je odredbom člana 216. važećeg Zakona o nasledjivanju. Prema ovom članu, odricanje u korist odredjenog naslednika smatra se izjavom o prijemu nasledja uz istovremeno ustupanje naslednog dela.

Na osnovu navedenog, odgovor na Vaše pitanje bio bi da je sasvim izvodljiva i u skladu sa zakonom mogućnost da potomak naslednika koji se odrekao nasledja nasledi celokupnu zaostavštinu na način koji ste u pismu opisali – tj. da se taj potomak prihvati svog naslednog dela (nakon sto se njegov predak odrekao nasledja), a ostala četiri naslednika da se prihvate nasledja, uz istovremeno ustupanje svojih naslednih delova njemu. Krsenja zakona u takvoj situaciji nema.

Nadam se da sam Vam razjasnila pravnu situaciju. Ukoliko imate još neke nedoumice, slobodno nas kontaktirajte ponovo.

Biljana Đeric, advokat