Poštovanje. Prvo da pohvalim ovaj sjajan portal koji mnogima može biti od koristi. Svaka vam čast, bravo. Molim vas da ovo pitanje pažljivo pročitate.Pretrpela sam fizički napad od strane supruga dok je bio u alkoholisanom stanju. Policija je dosla u stan i odredila mu je zadrzavanje od 24 sati.Po nagovoru policajca ja sam otišla kod lekara i izvadila lekarsku potvrdu o povredama. Nakon toga smo dali izjave u policiji u formi “obavestenja od gradjana“ u kojoj smo opisali kako se incident odigrao u nešto blažoj formi nego odmah posle incidenta. Pošto suprug nije nasilnik i ovo mu je prvi put da tako nešto uradi, a svaku kaznu protiv njega bi isetili jednako i deca i ja jer je on i jedini hranioc porodice pitala bih vas, KAKO DA PRED JAVNIM ILI ISTRAŽNIM SUDIJOM SUPRUG POSTUPI, odnosno kakvu bi trebalo izjavu da da ili da se brani ćutanjem, kako bi možda tužilac odustao od procesa zbog nedostatka dokaza.Ako dođe do procesa kakva se kazna obično izriče okrivljenom u ovakvim slučajevima kada oštećeni ne žele da svedoče. Napominjem da novca za advokata nemamo. Molimo Vas da nam u sto kracem mogucem roku odgovorite jer uskoro očekujemo poziv kod tužioca. Hvala unapred!

Postovana,

Krivicnom prijavom ste inicirali postupak, koji se dalje odvija bez Vase volje, odnosno odvija se prema nahodjenju javnog tuzilastva, koje opet mora postovati zakon prilikom procenjivanja postojanja elemenata za krivicno gonjenje. Krivicno delo Nasilje u porodici (194 Kz) je specificno po tome sto neke situacije koje izgledaju kao nasilje u porodici zapravo ne poseduju genezu I duh ovog veoma rasprostranjenog dela,  jer svadje, dakle teske reci, pa cak i laksa fizicka razracunavanja su u Srbiji (u okviru porodice), na zalost, veoma ucestala, a mirenja i normalno funkcionisanje clanova porodice nakon toga nas navodi da ipak dublje analiziramo te odnose, pre pokretanja postupka. Ne sumnjam da ce tuzilac proceniti da li se ta situacija moze podvesti pod ovo krivicno delo; na zalost u mnogome zavisi I od toga na kom mestu u Srbiji je izvrseno ovo krivicno delo; ranije sam navodio podatak o razlici sankcionisanja ovog krivicnog dela u Beogradu I Valjevu, to je u sustini samo finalni proizvod razlicite percepcije nasilja I nasilnika u okviru porodice.

Sto se tice Vase izjave u policiji, napisane u formi sluzbene beleske, istu ne smatraju dokazom, a vec ste obavesteni o pravu da ne svedocite na glavnom pretresu (ukoliko do njega dodje) medjutim, izostanak Vaseg svedocenja je samo jedan od dokaza, ne zaboravite da su Vam konstatovane povrede, tj. da postoji izvestaj iz bolnice, tako da, dakle, postoje drugi dokazi, eventualne izjave svedoka koji nisu srodnici ili izjave dugih srodnika koji se nece koristiti napred navedenim procesnim pravom.

Sto se tice laznog prijavljivanja o kome govorite, Vi niste izvrsili ovo krivicno delo, jer niste nista lazno prijavili, vec se samo koristite procesnim pravom koje je zakonodavac predvideo, izmedju ostalog i zbog “mira u kuci”.

Pro Bono