Postovani, Radim na projektu koji finansira EU i poznato je da projekti koji se obavljaju u nekoj stranoj zemlji ne podlezu zakonu o Radu te zemlje. Mi imamo specificne ugovore. S obzirom na to da platu primamo u keshu nismo kreditno sposobni. Zelimo da trazimo od poslodavca da nam plate uplacuje na tekuci racun u banci kako bi smo kroz odredjeno vreme mogli da podignemo kredit i resimo egzistencijalne probleme. Napominjem da je firma koja vodi finansijski deo projekta smestena u jednoj EU zemlji i oni nas isplacuju. Interesuje me koji je je minimalan mesecni iznos prihoda na koji se ne placa porez na dobit? Da li smo mi ili poslodavac u obavezi da onda uplacujemo socijalno i zdravstveno osiguranje i koji je minimalni iznost za te uplate? Uz srdacan pozdrav unapred se zahvaljujem.

Poštovani,

Kada je u pitanju rad na projektima koje finansira EU, tu ste u pravu, ono ne podleže radnopravnom zakonodavstvu R.Srbije. Stoga ljudi koji vode te projekte ne daju mogućnost našim ljudima da zasnuju radni odnos, na osnovu Ugovora o radu, već dozvoljavaju honorarni rad na osnovu recimo Ugovora o delu.

Kada je u pitanju minimalni mesečni iznos prihoda koji se ne oporezuje u pitanju je iznos do 16.906,00 dinara. Naša država ima potpisane sporazume o zabrani dvostrukog oporezivanja odnosno ne postoji mogućnost da se oporezuje dohodak odnosno zarada lica koje radi na nekom projektu EU u dve države, ali to takođe podrazumeva da negde mora da plaća porez Vaš poslodavac. Po onome što ste naveli postoji velika mogućnost da Vaš Poslodavac vrši utaju poreza i da nikome ne plaća poreze ni doprinose, a u obavezi je to da uradi ukoliko se odlučio da plaća porez našoj državi, čak i na osnovu Ugovor o delu. To se da zaključiti iz činjenice da Vam Poslodavac ne uplaćuje na tekući račun, a svakako bi to morao jer ni u kom slučaju ne sme da Vam uplaćuje novac na drugi način.

U današnje vreme se uplaćuju doprinosi i porezi i u slučajevima kada studenti rade preko omladinske zadruge; ranije to naravno nije bio slučaj. Ukoliko se Vaš Poslodavac odlučio da plaća poreze i doprinose u nekoj od zemalja članica EU, onda mu možete tražiti da pogledate da li je iste zaista i uplatio.

U slučaju koji ste naveli, a koji se odnosi na napred navedeno uplaćivanje poreza i doprinosa, možete i sami sebi uplaćivati iste, ukoliko na to ne uspete da navedete Poslodavca.

U iskrenoj želji da će Vam ovaj odgovor biti od pomoći!

S poštovanjem,

Vaš dipl.pravnik Marko Zdravković