Dobro vece!Nadam se da mi mozete pomoci,moj prvi komsija koji mi je i rodjak, tuzi me da ne prolazim ispred njegove kuci(gde inace prolazim vec 30 god.)i postavio je kapiju.To je jedini put do moje kuce za koji je moj otac svojevremeno uredno platio da prolazi.U toku je sudski postupak, sudija je izlazio na lice mesta i u zapisnik je uslo da mi nemamo drugi prilaz kuci.On stalno preti da ce zakljucati kapiju,ima li prava na to?I kakav ishod sudjenja mogu da ocekujem jer su dosadasnji troskovi u odnosu na moja primanja dosta veliki i da li moze da mi zabrani da prolazim?Takodje me tuzi za samovlasce, sto ja ne razumem?Naime, moj otac je betonirao nase dvoriste,a ispred njegove kuce gde put prolazi bila je velika rupa koju je on namerno napravio,tako da uvek kad prodjem autom ono kaci zemlju,pa smo sipali malo kamenog peska(rupa nije veceg precnika od 30-40cm) i on sada tvrdi da mi tu zelimo da napravimo put preko njegovog dvorista sto nije istina.Iskreno se nadam da mi mozete pomoci da pronadjem nacin da se izborim sa svim ovim tuzbama i lazima

Poštovana,

Članom 49. Zakona o osnovama svojinskopravnih odnosa,regulisano je pravo službenosti (pravo prolaza) , koje iz svega sto ste nam predočili, nesumnjivo pripada vama.

Imate dve alternative od kojih vam ja predlažem prvu. Vi ste pravo službenosti stekli putem održaja, pa samim tim možete tražiti od suda da po tom osnovu donese deklarativnu presudu.Ova mogućnost je svakako za vas lakša, jer vi gotovo više od 30 godina koristite pravo prolaza preko nepokretnosti svog rodjaka, a za ovu varijantu je dovoljno 20 godina.

Druga mogućnost je da sud  donese konstitutivnu presudu po osnovu  koje ce konstituisati vaše pravo prolaza, jer jer je prethodno utvrdio da ne postoji mogućnost da vi na neki drugi način stignete do svog ulaza, osim tako što ćete koristiti prolaz preko tuđe nepokretnosti. Ako sam dobro razumeo sudija je uviđajem ovo već utvrdio.

Što se tiče drugog dela vaseg pitanja, zakonodavac je poredvideo pravo svakog fizičkog lica na podizanje privatne krivične tužbe za uvredu i klevetu, naravno ukoliko za to ima osnova.Pokretanjem postupka, sud se upušta u odlučivanje o povređenom ili ugroženom pravu. Naravno, morate računati na to da, ukoliko ste na uvrede vašeg rođaka odgovarali takođe uvredama i psovkama, on može iskoristiti svoje pravo i na vašu tužbu odgovoriti protivtužbom, pri čemu postoji bojazan da ćete obojica biti osuđeni.

S poštovanjem,

Advokatska kancelarija Cvjetićanin